Így érkezett meg Schmitt Pál Budapestre

A Dél-Koreából csütörtök késő este hazaérkező Schmitt Pált a leszállópálya mellett autókonvoj várta a Liszt Ferenc-repülőtéren, ahová frankfurti átszállás után érkezett. Az államfő azonnal beszált és a konvoj elhajtott.

 

Az államfő érkezését nagy médiaérdeklődés kísérte, Schmitt Pál azonban nem az épületben található kormányvárón keresztül hagyta el a repülőteret, hanem leszállás után azonnal autóba ült és percek alatt elhajtott. Így sem az újságírókkal, sem a rá várakozó néhány tüntetővel nem találkozott. A Societas, az MSZP ifjúsági szervezete a repülőtér 2A terminálja előtt lemondónyilatkozattal várta Schmitt Pált. Szerintük a köztársasági elnöknek “magyar földre lépve” először ezt kellett volna aláírnia, mert méltatlanná vált tisztségére.

Az államfő csütörtökön este azt követően érkezett vissza Magyarországra, hogy a Koreai Köztársaságban tett négynapos látogatást, ahol részt vett a 2012-es Szöuli Nukleáris Védettségi Csúcstalálkozón. A köztársasági elnök távollétében Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön, az intézmény szenátusi ülését követően jelentette be, hogy visszavonják Schmitt Pál 1992-ben, a Testnevelési Egyetemen megszerzett kisdoktori címét. Az egyetem vezetője a döntést azzal indokolta, hogy az egykori kisdoktori tudományos munka nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

A köztársasági elnököt a hvg.hu vádolta meg plágiummal január 11-i cikkében, arra hivatkozva, hogy Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című 215 oldalas doktori disszertációjának nagy része, mintegy 180 oldal, szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató és -diplomata, Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájával.

A Semmelweis Egyetem rektora január 17-én kezdeményezte tényfeltáró bizottság létrehozását a sporttudományi kar – a korábbi Testnevelési Egyetem – dékánjánál, kérve, hogy a testület tanulmányozza a kisdoktori disszertáció létrejöttének körülményeit. Schmitt Pál egy nappal később, január 18-án az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában szólalt meg először az ügyben, és visszautasította a plágiumvádat. A következő hetekben azonban újabb plágiumgyanút fogalmazott meg az Index hírportál, amely kimutatta a köztársasági elnök doktori disszertációjának egyes bekezdései szó szerint megegyeznek egy német tudós, Klaus Heinemann egyik 1991-ben megjelent tanulmányának részleteivel.

Az egyetem által felkért bizottság január 27-én hozta nyilvánosságra jelentésének rövid összefoglalóját, amely szerint a doktori eljárás – hiányosságokkal ugyan – de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A bizottság kitért arra is, hogy a dolgozat a 34. oldalától az 50. oldaláig “teljes szövegazonosságot tartalmaz” Klaus Heinemann egyik írásával, további 180 oldal pedig részleges egyezést mutat egy Nikolaj Georgiev-munkával. A testület megállapította: az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

Schmitt Pál legutóbbi nyilatkozatában a jelentésre válaszolva Szöulban az MTI Hírcentrum tudósítójának azt mondta, nem mond le a köztársasági elnöki posztról, a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetését pedig “egyfajta elégtételnek” tartja. Az MTI Hírcentrum tudósítójának beszámolója szerint a köztársasági elnök a frankfurti repülőtér kiemelt személyek várójában értesült az egyetem szenátusának döntéséről, amelyről nem kívánt nyilatkozni, mivel – mint mondta – előbb szeretné megismerni a döntés hivatalos indoklását, s ezt követően áll a nyilvánosság elé, akár már pénteken.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tájékoztatása szerint Schmitt Pál pénteken délelőtt udvariassági látogatáson fogadja Karl Viktor Erjavecet, a Szlovén Köztársaság külügyminiszterét a Sándor-palotában, majd részt vesz a Magyar Innovációs Nagydíj átadásán az Országgyűlés épületében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.