Gál András Levente: nemzetközi minta lehet a magyar közigazgatás-fejlesztési program

Nemzetközi mintává válhat a magyar közigazgatás fejlesztéséről szóló Magyary Zoltán-program, miután stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – mondta Gál András Levente kormánybiztos az MTI-nek, miután a minap megérkezett az OECD párizsi központjából az aláírt szerződés.

 

“A mai viszonyok között, amikor különböző világszervezetek és az Európai Unió is kritizálja a magyar állam működését, különös jelentőséggel bír, hogy az OECD ezzel a megállapodással elismeri a magyar közigazgatás-fejlesztést” – hangsúlyozta a Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos, megjegyezve, hogy a szervezet ritkán szokott országokkal ilyen megállapodást kötni.

Felidézte, a kormány és az OECD körülbelül fél éve tárgyal a szerződésről, amelynek alapját a tavaly nyáron bemutatott Magyary-program adja. A nemzetközi szervezet jelezte – folytatta -, hogy szívesen együttműködne a magyar kormánnyal, mert más országok közigazgatás-fejlesztési programjaihoz képest “rendkívüli dolog, hogy Magyarországon ilyen széles körűen, a teljesség igényével fejlesztik a közigazgatást”. Gál András Levente szerint a kontraktussal mindenki jól jár: az OECD teljesítheti egyik alapfeladatát, jelesül azt, hogy “jó nemzeti gyakorlatokat vigyen máshová”, Magyarország pedig azt mondhatja, hogy a Magyary-programmal egy jó know-how-t, egy brandet tud átadni.

A megállapodás öt témakört érint: a stratégiai tervezést, a közigazgatási eljárások egyszerűsítését, vagyis az egyablakos ügyintézést, a korrupció elleni küzdelem és a kormányzati belső koordináció módszertanát, valamint a korrupció elleni harc eredményességének mérését – részletezte.

Gál András Levente hozzátette, a tervek szerint az OECD őszi mexikói konferenciájának egyik fő témája lesz a Magyary-program értékelése.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.