Borkultúra eXtrákkal – Mindenkinek – II. alkalom – március 23.

A budaörsi IKSZ elnökének beszámolója a második alkalommal megtartott “Borkultúra eXtrákka” nevű különleges bórkóstolójukról.

Nagyon jó borok, kiváló előadók, fergeteges hangulat, meghitt baráti légkör, ez jellemezte a Borkultúra eXtrákkal második állomását. Az összegyűlt borbarátokat ismételten Zilai Krisztina (IKSZ Budaörs elnöke) a program házigazdája köszöntötte, majd első körben az agrárium egyes kérdéseivel ismerkedtünk meg mélyebben, mi után a borismereti tudásunk szélesítésére helyeztük a hangsúlyt.

Borkultúra eXtrákkal – Mindenkinek

A program kitalálásakor az volt az elsődleges célunk, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbbé váljon a kulturált borfogyasztás, és bevezessük őket az agrárium világába is. A magyar hagyományainkhoz erősen kötődik a szőlő, bor, gasztronómia szeretete és ismerete, amely fontos volt a múltban, és fontos része kell legyen, jelenünknek és jövőnknek is egyaránt. Mi törekvéseink is ezt a célt szolgálják, valamint szükségesnek érezzük azt is, hogy a városi fiatalok ismerkedjenek meg és foglalkozzanak az aktuális agrárkérdésekkel is. Hiszen a mezőgazdaság Magyarország vezető ágazatának egyike és a szőlő-bor ágazat is ennek fontos részét képezi.

Ez alkalommal Chladek Tibor (MTÉE elnöke és Fidelitas mezőgazdasági kabinetjének vezetője) fogadta el a meghívásunkat, és a „Tanyaprogram és a fiatalok” címmel tartott számunkra előadást. Nagy örömünkre szolgált, hogy felkérésünket szívesen fogadta, ezzel is erősítve a Fidelitas és az IKSZ közötti együttműködést. Majd ezt követően a már-már garanciát jelentő szakértőnk Zilai Zoltán (Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Magyar Bor Akadémia főtitkára) folytatta az estét. A múlt alkalommal a borkóstolás alapjaival ismerkedhettünk meg, amit most a borkészítés lépéseivel, borászati technológiákkal bővítettünk ki.

Borkultúra eXtrákkal – Mindenkinek

Nagyon örültünk, hogy már az első alkalmon is többen vettek részt a vártnál, ami ezúttal csak még tovább növekedett, a résztvevők száma elérte a 45 főt. Ezt a létszámbővülést a már „törzsvendégeinknek” köszönhetjük, akik újabb és újabb ismerősöket, barátokat, családtagokat vontak be a programsorozatba. A barátságos hangulatról egyrészt az előadók, másrészt a remek közönség gondoskodott. Nagyban megkönnyítettét az előadók dolgát az érdeklődő tekintetekkel, színvonalas kérdésekkel és a hangulatot is tovább fokozták ez által.

A Borkultúra eXtrákkal következő állomására április 20-án érkezünk, amelyen a pezsgők és borkülönlegességek világával ismerkedhetünk majd meg. Várunk mindenkit akkor is sok szeretettel és arra buzdítunk minden törzsvendégünket, hogy jó szokásukat tartsák meg, és újabb ismerősökkel bővítsék baráti körünket.

Zilai Krisztina (IKSZ Budaörs – elnök)

 

/Várjuk más egyesületek, civil szervezetek beszámolóit, programjait is! (a szerk.)/

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.