Toulouse-i lövöldözés – Fejlövés végzett a merénylővel

A francia kommandósok fejlövése végzett az elmúlt napokban elkövetett merényletek feltételezett tettesével Toulouse-ban; a kommandósok “jogos önvédelemből” lőttek rá – közölte csütörtökön a párizsi államügyész.

 

Francois Molins elmondta: a francia rendőrség különleges egysége azt kapta parancsba, hogy mindent tegyen meg azért, hogy élve állítsák elő a gyanúsítottat, és csak jogos önvédelemből lőjön rá. Éppen ezért tartott viszonylag sokáig a körbezárt épületben a gyanúsított elleni támadás megindítása, amelynek során összesen öt rendőr sérült meg.

A Le Monde című francia napilap viszont azt állítja, hogy a feltételezett merénylővel az épületen kívül őrködő mesterlövészek lövedéke végzett.

Az ügyész megerősítette, hogy a magát az al-Kaida tagjának valló merénylő lefilmezte mindhárom merényletét és a felvételeket feltette az internetre. A rendőrök egy táskában megtalálták a kamerát, amelyet a tettes a gyilkosságok elkövetésekor magán viselt.

A felvételeken az ügyész szerint látható, amint a 24 éves Mohamed Merah március 11-én első áldozatát, egy leszerelt katonát – akitől a robogót vette – két lövéssel megölte és közben azt mondta: “Te megölöd a testvéreimet, én megöllek téged”. Felvette azt is, ahogy “különösen erőszakos” módon katonákat mészárolt le március 15-én Montaubanban, majd “Allah akbart” kiáltva elmenekült a robogón. A toulouse-i zsidó iskola előtt hétfőn elkövetett lövöldözést is végig rögzítette.

A francia biztonsági erők tagjaival folytatott tűzharcban csütörtök délelőtt halt meg a merénylő, aki egy rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház egyik első emeleti lakásában 32 órával korábban barikádozta el magát.

Akkor lőtték fejen a hétszeres gyilkost, amikor az a fürdőszobából kitörve megpróbált az ablakon kiugorva elmenekülni, miközben harminc lövést adott le a rendőrökre. A férfi egy fekete dzsellabát (hagyományos arab viselet) és golyóálló-mellényt viselt – mondta el az ügyész.

A nyomozás most annak kiderítése végett folytatódik, hogy a merénylő – ahogy azt állította – tényleg egyedül cselekedett-e. Anyját, a szintén radikális iszlamista nézeteket valló bátyját és annak élettársát már szerda reggel őrizetbe vette a rendőrség.

Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

Egyébként egy, az Iszlám Magreb al-Kaidájához (AQMI – az al-Kaida észak-afrikai szárnyához) köthető csoport magára vállalta a toulouse-i és montaubani merényleteket, és felszólította a francia kormányt arra, hogy gondolja át a muzulmánokkal szembeni politikáját, és hogy “hagyjon fel az iszlámmal szembeni ellenséges tendenciákkal”, mert ez a politika “bajt és romlást” fog előidézni.

A Jund al-Khilafah (a Kalifa katonái) nevű szervezet írását – amely korábban már magára vállalt Afganisztánban és Kazahsztánban elkövetett merényleteket – az al-Kaida közleményeit rendszeresen megjelentető Shamikh internetes portál tette közzé.

Közben Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökjelöltje a France Info hírrádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy “ő már tíz éve azt mondja, hogy a fundamentalista iszlamisták teljes városnegyedeket tartanak ellenőrzésük alatt”. Véleménye szerint Franciaország mostanig “alábecsülte ezt a veszélyt”, a kormány pedig a társadalmi béke jegyében eltűri ezeket a hálózatokat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.