Az államháztartás első kéthavi hiánya 286,6 milliárd forint

Az államháztartás első kéthavi hiánya 286,6 milliárd forint – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a honlapján csütörtökön.

 

Februárban az államháztartás központi alrendszerének deficitje – önkormányzatok nélkül – 393,9 milliárd forint volt, az év második hónapjában a központi költségvetés 404,5 milliárd forint hiánnyal zárt.

Az idei év második hónapjában a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 3,7 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 14,3 milliárd forintos szufficittel zártak.

Tavaly februárban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 436,9 milliárd forint volt. Az államháztartás központi alrendszerének deficitje tavaly az első két hónapban 559,7 milliárd forint volt.

A végleges számok megegyeznek az NGM március elején közölt előzetes adataival.

Az NGM tudatta: az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis az azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszer időarányos hiányainak esetében az idei évi 32,1 százalékos mérték kedvezőbb lett a tavalyi 39,4 százaléknál.

Az államháztartás első két havi bevételei 2.278,8 milliárd forintra rúgtak, az első két havi kiadások 2.565,4 milliárd forintot tettek ki.

A központi költségvetés első két havi hiánya 319,3 milliárd forintot tett ki, a központi büdzsé bevételei 1.443,5 milliárd forintot értek el, a központi kiadások 1.762,8 milliárd forintot tettek ki.

Az elkülönített állami pénzalapok az első két hónapban 34,9 milliárd forintos szufficittel zártak, a tb alapok 2,2 milliárd forintos hiányt mutattak.

A tárca közlése szerint a központi költségvetés február havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel azonosan, mintegy 7 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak.

A bevételek közül a főbb adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó) magasabb összegben alakultak az elmúlt év azonos hónapjánál, viszont egyes bevételek, így a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei és az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek elmaradtak a tavalyi összegtől.

A központi költségvetés február havi kiadásai közel 22 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, valamint a helyi önkormányzatok támogatásai alakultak kisebb összegben a tavalyi év azonos hónapjánál.

Az NGM tájékoztatása szerint a kamatkiadások 2012.februárjában 286,8 milliárd forintot tettek ki, 18 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 8 milliárd forintos szintet értek el, 0,1 milliárddal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadások 278,7 milliárd forintot tettek ki, összességében 17,9 milliárd forinttal lettek kisebbek, mint az előző évben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.