Londoni elemzők Közép-Kelet-Európáról: a GDP-szint mutatja a gazdaságok valós állapotát

Félrevezető képet ad a közép-kelet-európai gazdaságok állapotáról a növekedési ütemek kizárólagos figyelembevétele, a valós helyzetet pontosabban mutatja az egyes térségi nemzetgazdaságok jelenlegi és a pénzügyi válság előtti GDP-szintjeinek összevetése – áll az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont kedden ismertetett új tanulmányában, amely szerint a magyar gazdaság teljesítménye várhatóan három év múlva éri el ismét a visszaesés kezdete előtt mért csúcsot.

 

A Capital Economics londoni közgazdászai által befektetőknek összeállított helyzetértékelés hatalmas különbségeket jelez a közép-kelet-európai gazdaságok között abból a szempontból, hogy a vizsgált térségi országoknak mennyire sikerült megközelíteniük, illetve meghaladniuk a válság előtt mért legmagasabb GDP-értékeket.

A ház elemzői kimutatták például, hogy bár az észt gazdaság tavaly a régió növekedési éllovasa volt 7,6 százalékos egész éves GDP-plusszal, Észtország hazai össztermékének értéke azonban a jelenlegi állapot szerint még mindig 9,8 százalékkal elmarad a globális pénzügyi válság előtti csúcsától.

Magyarország tavalyi egész évi átlagos GDP-növekedése reálértéken 1,7 százalék volt, a magyar gazdaság által megtermelt össztermék-érték azonban már csak 4,6 százalékkal volt kevesebb a válság előtt mért csúcsszintnél – áll a Capital Economics keddi londoni elemzésében.

A ház e módszerrel elvégzett kimutatása szerint a közép-kelet-európai térségben Lettország helyzete messze a legrosszabb, a lett GDP-érték ugyanis jelenleg még 16,3 százalékkal marad el a válság előtti csúcsától.

A lista másik végén Lengyelország áll, amelynek hazai összterméke reálértéken számolva a Capital Economics londoni felzárkózó piaci elemzőinek számításai szerint már 2009 második negyedévében ismét a válság kezdete előtti csúcsszinten volt, jelenleg pedig 11,3 százalékkal haladja meg az akkori értéket.

A ház szerint tavaly Szlovákia és Oroszország gazdasága is beérte a válság előtti önmagát.

A cég közgazdászainak előrejelzése szerint a cseh, a bolgár, a román és a litván gazdaság teljesítménye 2014-ben, Magyarországé, Horvátországé, Észtországé és Ukrajnáé 2015-ben, Lettországé azonban csak 2017-ben éri el ismét a recesszió előtti kiinduló csúcsszintet.

Magyarországról a Capital Economics londoni elemzői megjegyezték, hogy a magyar gazdaság még mindig az elmúlt évtizedben végbement “devizahitel-boom” örökségétől szenved.

A cég szerint a még mínuszban lévő térségi országok mindegyikére igaz, hogy minél tovább tart a kilábalás a válság következményeiből, annál nagyobb a kockázata annak, hogy ezek a gazdaságok tartós károsodást szenvednek.

Ez különösen Lettország esetében aggasztó, itt ugyanis a magas munkanélküliség a fiatal és képzett munkaerő tömeges kivándorlását eredményezte, tovább rontva az egyébként is rossz demográfiai mutatókat. Ennek alapján nem feltétlenül állja ki az idő próbáját az a megítélés, hogy “Lettország a takarékosság mintaképe” a térségben – vélekedtek keddi elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

A ház a keddi tanulmányban fenntartotta azt az előrejelzését, hogy a magyar GDP-érték az idei év egészében 1,5 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,5 százalékkal emelkedik.

Az utóbbi időben más nagy londoni házak azonban egyre jobb előrejelzéseket adnak az euróövezetre és ennek nyomán a közép-európai térségre is, és a citybeli elemzői közösségben nem konszenzusos előrejelzés, hogy a magyar gazdaság az idei évet recesszióban tölti.

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára nemrégiben összeállított, frissített térségi helyzetértékelésében jelentősen javította a közép-kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzését, miután 0,7 százalékponttal emelte a német gazdaságra szóló idei növekedési becslését is. A cég közölte: jelenleg azzal számol, hogy a német GDP-érték 2012 egészében 1,1 százalékkal növekszik.

A ház mindezek alapján az általa vizsgált öt térségi gazdaságra – Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára – adott idei átlagos növekedési előrejelzését a korábbi 0,6 százalékról 1,4 százalékra, a jövő évit 2,2 százalékról 2,6 százalékra emelte.

Magyarországon a BNP Paribas előzőleg 0,9 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt, az új előrejelzés azonban 0,1 százalékos egész éves növekedést valószínűsít 2012-re. Jövőre a cég új becslése szerint 2,2 százalékkal növekedhet a magyar GDP-érték a BNP Paribas közgazdászai által az előrejelzés frissítése előtt várt 2,1 százalék helyett.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.