Buddha szobrok ezreire akadtak régészek Észak-Kínában

Mintegy háromezer darab 1500 éves Buddha szoborra bukkantak a régészek az észak-kínai Hopej (Hebei) tartományban. A lelet – a maga nemében – vélhetően az új Kína megalakulása óta a legnagyobb az országban – vélik kutatók.

 

A kínai társadalomtudományi akadémia régészeti csoportja még januárban talált rá a 2895 ép példányra, illetve szobortöredékre egy 3,5 méter széles és másfél méter mély gödörben a 2500 éves múltra visszatekintő történelmi Jecseng (Yecheng) városhoz tartozó területen.

A szobrok között a 20 centiméterestől az ember nagyságúig többféle méret megtalálható, egyikük-másikuk festett, vagy aranyozott.

A szobrok többsége fehér márványból és kék kőből készült, feltehetően a Keleti Vej(Wei)- és az Északi Csi (Qi)-dinasztia (534-577) korából származnak – mondta Ho Li-csün (He Liqun) régész. Ebben az időszakban, amikor Jecseng főváros volt, a buddhizmus igen népszerű, majd igen elterjedt lett.

Az Északi Csi-dinasztia idején az uralkodó családja nagy tisztelője volt a buddháknak, a lakosságnak több mint egy hetede buddhista szerzetes, illetve szerzetes nő volt.

A területi kormányzat illetékesei a Hszinhua hírügynökséggel közölték, hogy egy helyi vállalkozással szándéknyilatkozatot írtak alá, amely szerint létrehoznak egy 10 milliárd jüan (346 milliárd forint) beruházási értékű – 107 hektár területű – Buddha kulturális parkot. Célja a további kutatások elősegítése, a buddhista ereklyék védelme és a turizmus előmozdítása lenne.

A parkban a tervek szerint helyet kapna egy múzeum, egy buddhista iskola, több templom, szálloda, mellettük pedig üzletek és természetesen: Buddha szobrok várnák a látogatókat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.