Botrány a budaörsi médiában

Valaki valótlant állít.  De vajon valóban valótlan az az állítás? És különben is, ki az a Valaki?

Helyreigazítási kérelemmel fordult az Állat- és Természetvédők Budaörsi Egyesülete a Budaörsi Napló szerkesztőségéhez.
Az Állatmenhely vezetősége egy, az oldalon megjelent cikkre reagál:
http://www.budaorsinaplo.hu/kozelet/20120313/igy-nez-ki-az-allatmenhely

Alább olvasható a budaörsi állatvédők levele, melyet kérésükre közzéteszünk:

Tisztelt Főszerkesztő Asszony!

A Budaörsi Napló internetes honlapján a főoldalon, illetve a http://www.budaorsinaplo.hu/kozelet/20120313/igy-nez-ki-az-allatmenhely oldalon 2012. március 13-ától kezdődően megdöbbentő fotókat közölnek az Állat- és Természetvédők Budaörsi Egyesülete (továbbiakban: Menhely) által üzemeltetett állatmenhelyre való egyértelmű utalással. A cikkből kiderül, hogy a fényképeket a polgárőrök készítették, méghozzá a Menhelyen, erre utal a cím is: „Így néz ki az állatmenhely”. Aki csak egyszer is volt a Menhelyünkön, pontosan tudja, hogy ezek közül a fotók közül EGYIKET SEM rögzíthették ott.

A Menhelyen az állatvédelmi és az egészségügyi előírásokat betartva gondozzuk az állatokat. A cikk az egyesületnek, valamint a város díszpolgári címét elnyert Dr. Bártfay Zoltánnénak is rendkívüli erkölcsi és anyagi kárt okozott. Az állítások és képek ily módon, bármifajta ellenőrzés nélküli közlése komoly sajtó / újságírói etikai problémákat vet fel. Az egyesület vezetői közül senkit sem kérdeztek meg a tudósítás valóságáról.

A kiemelten közhasznú Állat-és Természetvédők Budaörsi Egyesületéről közölt valótlan tényállításra, valamint az ezáltal a hamis látszat keltésére tekintettel a sajtószabadságról és médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 12.§-a alapján kérjük, hogy a Budaörsi Naplóban a jelen levél kézhezvételétől számított lehető legrövidebb időn, de legkésőbb a törvény által előírt öt napon belül, az eredeti cikkel azonos helyen és betűmérettel (a főoldalról vezető hírként, hivatkozással) szíveskedjenek közzétenni az alábbi helyreigazító közleményt, valamint a mellékelt fotókat:

„Téves fotók és állítások jelentek meg lapunkban a Budaörsi Állatmenhellyel kapcsolatban!

Internetes lapunkon 2012. március 13-án az Állat-és Természetvédők Budaörsi Egyesülete által gondozott állatmenhellyel kapcsolatban valótlanul állítottuk, hogy az állatmenhely körülményeivel problémák vannak. A cikkhez csatolt negatív tartalmú fényképek – lapunk állításával ellentétben – nem a menhelyen készültek. A menhely – Budaörs város díszpolgári címét kiérdemelt Dr. Bártfay Zoltánné (Gabi néni) vezetésével, dolgozóival és számos önkéntes támogatásával – mindent megtesz azért, hogy a gondjaira bízott cicák és kutyák a lehető legjobb körülmények között élhessenek, ahogy azt a helyreigazításhoz csatolt fotók is bizonyítják.
Az állatmenhelyen rengeteg és sajnos a mai helyzet miatt egyre több kutyus és cica vár új gazdára, évente kb. 700 új jövevénynek biztosítanak élhető környezetet, s átlagosan mintegy 300 kisállat talál új, szerető gazdára. A menhely a Budaörsi Önkormányzat, valamint számos önkéntes adományozó 1%-os támogatásából tart fenn élhető környezetet a kidobott jószágok számára. Minden örökbeadott állat ivartalanítva, beoltva, egészségesen és chip-pel ellátva kerül az új gazdihoz.

Szerkesztőségünk a valótlan, egyúttal sérelmes állítások miatt, valamint az ez által okozott kárért az Állat-és Természetvédők Budaörsi Egyesületétől és Dr. Bártfay Zoltánnétól  is elnézést kér!”

A további jogvita elkerülése érdekében nyomatékosan kérem Önt a fenti közlemény határidőben történő megjelentetésére ugyanúgy a címlapon (azonos módon, helyen, nagyságrendben és hivatkozással), melynek elmaradása esetén haladéktalanul sajtó-helyreigazítási és kártérítési eljárást fogunk kezdeményezni a Budaörsi Napló Szerkesztőségével szemben.

Felhívom szíves figyelmét arra, hogy a helyreigazítás mellett Egyesületünk és Dr. Bártfay Zoltánné a Polgári Törvénykönyv szerinti kártérítési per indítását is komolyan megfontolja szerkesztőségükkel szemben, mivel a cikk rendkívül komoly kárt okozott az Egyesület, védenceink és az ő számára az adófelajánlások időszakában. Ezen kártérítési szándékkal kapcsolatban rövidesen személyesen jelentkezni kívánunk Önöknél további egyeztetés céljából. Dr. Bártfay Zoltánné rendkívül jogosan majd másfél évtizedes folyamatos megfeszített önfeláldozó, csak a védenceink érdekeit néző és azért folyamatosan tevékeny erőfeszítéseiért kapott  Díszpolgár elismerést.

Budaörs, 2012. március 15.

Üdvözlettel:

Állat- és Természetvédők Budaörsi Egyesülete

Az Egyesület Elnöksége és Vezetősége

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.