Március 15. – A szlovákiai magyarság több tucat településen ünnepelt

Szlovákia-szerte több tucat településen tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt csütörtökön.

 

Pozsonyban a Csemadok, a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete, továbbá Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a pozsonyi kulturális intézet és a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság rendezte a megemlékezést a Radnai Béla keze munkáját dicsérő, viszontagságos sorsú Petőfi-szobornál.

Résztvevők állják körül a Pozsonyi Medikus kertben lévő megkoszorúzott Petőfi Sándor szobrot, a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális szervezete, a Csemadok, továbbá Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a pozsonyi kulturális intézet és a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság által rendezett megemlékezésen a szlovák fővárosban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulóján. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Több száz pozsonyi gyűlt össze a március 15-i megemlékezések immár hagyományosnak számító színhelyén, ahol
Szabó József, Magyarország pozsonyi nagykövetségének tanácsosa felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek a határon túli magyarokhoz intézett üzenetét. A közel másfél órás ünnepségen Bognár László előadásában hallgathatta meg az összegyűlt tömeg a Szózatot, majd később a Nemzeti dalt. A megemlékezésen több szlovákiai magyar szervezet és politikai párt is elhelyezte koszorúját a szobornál. A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárult.

Hivatalos közleményt adott ki a magyar nemzeti ünnep kapcsán Rudolf Chmel, a kisebbségi ügyekért felelős szlovák kormányalelnök. A közleményben Rudolf Chmel megállapítja, hogy sok szlovák nem tudja, miért jelentős ünnep a magyarok számára március 15-e. “Ha van valami, amit a szlovákok az iskolai történelemórák alapján tudnak, az az, hogy a szlovákok és a magyarok akkori képviselői 1848-ban ellentétes pozícióba kerültek” – olvasható a közleményben. Rudolf Chmel szerint 164 évvel ezelőtt a szlovákok és a magyarok etnikai elvek alapján nem egyeztek meg. A politikai elit Chmel szerint ennek az elvnek a mentén ma sem akar megegyezni, bár vannak ezt célzó próbálkozások. “Főként amiatt nem tudnak megegyezni, mert ott, ahol az etnikai elv abszolutizálódik, vasfüggöny jön létre” – állítja nyilatkozatában Rudolf Chmel.

Dunaszerdahelyen, a városi művelődési központban tartottak ünnepi műsort, majd a szabadságharc emlékművénél Hájos Zoltán, a város polgármestere mondott ünnepi beszédet. Somorján a Pipagyújtó nevű emlékhelyen nyugvó honvédek sírjánál tartottak megemlékezést. Ünnepi beszédet Bárdos Gábor polgármester mondott. Füleken „Magyarnak lenni…” címmel rendeztek ünnepi műsort. Tornalján  a református templomban ökumenikus istentiszteleten emlékeztek meg az 1848-as eseményekről, majd  a Zoltán-kúria udvarán koszorúztak. Pereden az egykori csata  emlékművénél tartották Mátyusföld már hagyományosnak számító megemlékezését. Rozsnyón a helyi Csemadok-székházban rendhagyó történelemórát tartottak az 1848-as eseményekre emlékezve.

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek csütörtökön Révkomáromban, ahol az ünnepségeken jelen volt Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere. A megemlékezések a Jókai-szobornál kezdődtek délután. „Összetartozunk, mert közös a történelmünk, az őseink, a nyelvünk. Magyarként és európaiként együtt és nem egymás ellen kell keresnünk a közös boldogulást. Erősödjön meg az összetartozás Szlovákiában, a magyarság közt” – emelte ki beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter. Emlékeztetett Jókai Mór 1848. március 15-én elmondott szavaira: „Európa minden népe halad és boldogul, haladnunk és boldogulnunk kell nekünk is”. A megemlékezés a Klapka téren folytatódott, amely teljesen megtelt látogatókkal. Ünnepi beszédet mondott Fazekas László református püspök és Boldoghy Olivér, a Komáromi Jókai Színház színésze, aki hangsúlyozta: „Legyünk mindannyian komáromiak“ – utalva ezzel Komárom 1849-es védőire, akik még a fegyverletétel után, a győzelem reménye nélkül is elszántan védték a várat. A megemlékezésen Bozsaky Katalin, Magyarország pozsonyi nagykövetének helyettese olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnöknek a határon túli magyarokhoz intézett üzenetét. A megemlékezés keretében tartott koszorúzáson részt vett Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere, Anton Marek,  Révkomárom polgármestere, Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke és a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt is (ez utóbbi nevének elhangzását kisebb füttyszó kísérte), a Csemadok szlovákiai magyar kulturális szervezet, valamint civil és ifjúsági szervezetek, több község önkormányzata, oktatási intézmények, valamint a református egyház képviselői. Az ünnepi műsor a Városi Művelődési Központban folytatódott, ahol közreműködött a Selye János gimnázium GIMISZ Diákszínpada és a Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana kórusa, majd a Rév Magyar Kultúra Házában a Tiszti Pavilonban táncházzal zárult a megemlékezés.

Egy résztvevő fejet hajt miután lhelyezte koszorúját a Pozsonyi Medikus kertben lévő Petőfi Sándor szobor talapzatán, a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális szervezete, a Csemadok, továbbá Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a pozsonyi kulturális intézet és a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság által rendezett megemlékezésen a szlovák fővárosban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulóján. MTI Fotó: Krizsán Csaba

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.