Tüntetők hatoltak be a Bank Centerbe, és pirotechnikai eszközöket használtak

Tüntetők hatoltak be csütörtökön kora este az V. kerületben található Bank Centerbe, ahol egy petíciót akartak átadni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőjének.

 

Az MTI munkatársának helyszíni beszámolója szerint több mint százan – köztük Toroczkai László – bementek a Bank Centerbe. Ott összevitatkoztak a portaszolgálattal, miután azt a választ kapták, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület. Ekkor többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, majd távoztak az épületből. A rendőrök körbevették a Bank Centert.

A demonstrálók – miután elhagyták az épületet – átvonultak a Szabadság térre, a volt MTV-székházhoz. Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetője a székház egyik pillérjén tartott beszédében azt mondta: azzal, hogy “betörtünk” a Bank Center épületébe, “a világon egyedülálló és példátlan módon megaláztuk a világhatalomra törő IMF-et”. Hozzátette, “ez még csak a kezdet”, majd további harcra és ellenállásra biztatta híveit.

Úgy fogalmazott: a volt tévészékház az ellenállásunk szimbóluma, mert azt “2006-ban és ma is elfoglaltuk”. Az épület zászlórúdjaira egy nemzetiszínű lobogót, egy árpádsávos zászlót és a HVIM zászlaját is kitűzték. Toroczkai László azt mondta: a meglepetések erejével fognak lecsapni azokra, akik “birtokba akarják venni Magyarországot”.

A Szabadság tér minden oldalát körbevették a rohamrendőrök. Mindeközben a tömeg a “ria, ria, Hungária”, illetve a “fegyverbe” szavakat skandálta. Még mielőtt a készenléti rendőrség tömegoszlatáskor használt autójából felszólították volna őket cselekményük abbahagyására, Toroczkai László befejezte beszédét, s az emberek többsége elhagyta a Szabadság teret.

Rendőri intézkedést az MTI tudósítója nem látott. A BRFK az MTI megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást.

A Bank Center épülete előtt jelenleg több mint 20 készenléti rendőr áll. Az épületben nyomozók, nyomkövető kutyák és bűnügyi technikusok dolgoznak – jelentette az MTI tudósítója este 7 óra előtt a helyszínről.

Korábban a Rendszervágás című esemény résztvevői a Ferenciek terén lévő Jégbüfé előtt közbekiabálással próbálták megzavarni az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) Szabad sajtó úton zajló rendezvényét. A tömegben Torockai László mellett Zagyva György Gyula jobbikos képviselő is feltűnt.

A Milla-tüntetés végeztével szinte egymásnak feszült a Ferenciek terén a megmozdulás és a Rendszervágás című rendezvény résztvevőinek egy-egy csoportja, kölcsönösen szidalmazták egymást a fémkordonon és a rendőri sorfalakon keresztül – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A Milla-rendezvény szervezői személyesen és a hangszórókon keresztül is arra kérték a tüntetés résztvevőit, hogy ne álljanak meg a Ferenciek terén, hanem haladjanak tovább, “ne engedjenek a radikális szervezetek provokációinak”.

A Milla rendezvénye után nem sokkal a Rendszervágás című megmozdulás is véget ért, a Rákóczi úton és az Erzsébet hídon is újraindult a forgalom. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a tömegből több embert is előállítottak a rendőrök.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.