Március 15. – Kossuth- és Széchenyi-díjak átadása

Az Országház Kupolacsarnokában összegyűlt tudósok és művészek képviselte tudás, szépség és siker bizonyítják, hogy sosem voltunk távol Európától, így visszatalálnunk sem kell oda – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szerdán a Parlamentben a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetéseinek átadásán.

 

A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetéseket az államfő Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök társaságában adta át.

A díjazottakhoz szólva az államfő hangsúlyozta: a magyarok számára a tavasz nemcsak a természetet ébreszti fel, hanem jogos nemzeti önérzetüket is, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszta, őszinte lelkesedése minden évben megerősíti reménységüket és önbizalmukat.

Mint emlékeztetett, az UNESCO döntése értelmében a 2012-es esztendőt a száz éve született Szentágothai János életművének szenteljük: “az ő eredményessége és gazdag személyisége mindenestül azt üzeni nekünk, hogy csak a jelenben érdemes keresni a nagyság titkát” – méltatta a neves tudós alakját.

Schmitt Pál azonban kiemelte, hogy az előttünk járók nagy örökséghez kapcsolják a magyarságot, de a tegnapi dicsőséghez a ma élők csak új sikerekkel lehetnek méltók: “az áprilisi törvényekhez a sorsunkat megújító új törvényekkel, egykori tudósaink nagyságához új, korszerű eredményekkel” – fűzte hozzá.

Az államfő felidézte: a rendszerváltás idején sokan keresték az utat Európába. Viták folytak róla, hogy a magyarságnak miként kellene oda visszatalálnia, azóta ráébredtünk azonban, hogy sosem voltunk távol: hagyomány és értékrend, művészet és tudomány köt minket szorosan Európához – hangsúlyozta.

“Itt és most az Országház kupolacsarnokában összesűrűsödő tudás, szépség és siker európaiságunk legékesebb bizonyítéka. Bárkinek, aki kételkedik bennünk, önöket és az önök mögött álló műhelyeket, a magyar kulturális, kutatói, gazdasági és társadalmi élet legjavát hozzuk fel élő bizonyságul” – fordult a kitüntetettekhez Schmitt Pál.

Szentágothai professzor példájára utalva a köztársasági elnök rámutatott: a kutatás, a gondolkodás magányos küldetése mellett tanítani és képviselni is kell a tudósi minőséget, ahogy akadémiai elnöksége végeztével a neves kutató is vállalta a parlamenti képviselőséget, Pál apostol soraira emlékezve: “Aki pedig valami jót tehetne, de nem teszi, bűne annak”.

“Az egész magyarság, a nemzet nevében köszönöm, hogy a sok ezernyi döntési pillanatban tették a jót, tették, amit kellett”, hogy munkájukkal, jelenlétükkel egy értékrendnek – az igényességnek, a szépségnek, a méltóságnak, az emberi igazságnak – a képviselői – szólt Schmitt Pál a díjazottakhoz.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.