PSZÁF: közel százhetvenezer család végtörlesztett

Közel 170 ezer deviza alapú jelzáloghiteles család élt február végéig a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség, miközben a végtörlesztés nyomán az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent – közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az MTI-vel hétfőn.

 

A PSZÁF közlése szerint idén február végéig élhettek az ügyfelek a deviza jelzáloghitelek kedvezményes végtörlesztésének lehetőségével. Az elmúlt öt hónap alatt összesen 169.256 devizahiteles törlesztette 1.354 milliárd forint értékű devizahitelét fix árfolyamon.

A végtörlesztés során 164.646 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsön fix árfolyamú végtörlesztésének lehetőségével éltek a kereskedelmi bankoknál. A szövetkezeti hitelintézeteknél 1.757 darab, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig összesen 2.853 darab szerződést végtörlesztettek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beküldött végleges piaci adatok alapján. Szerződésszám szerint tehát a legtöbb hitel végtörlesztését a kereskedelmi bankoknál hajtották végre.

A végtörlesztett hitelek mintegy 97 százaléka, 163.555 darab szerződés svájci frank alapú ingatlancélú hitel volt, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma mindössze 1.938, illetve 3.763 darab volt. A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege fix végtörlesztési árfolyamon mintegy 5,8 millió forint volt.

A PSZÁF összesítése szerint az ügyfelek 69 százaléka kiváltó forinthitel igénybe vétele nélkül végtörlesztette devizatartozását.

A pénzügyi szolgáltatók ez év február végéig 51.858 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak erre a célra, összesen mintegy 312,7 milliárd forint összegben. A pénzügyi szervezetek az összes folyósított hitelkiváltó forinthitelből mintegy 133,5 milliárd forintot saját addigi adósaiknak, mintegy 179,2 milliárd forintot pedig más szolgáltatók ügyfeleinek folyósítottak. A folyósított forinthitelek átlagos összege 6,031 millió forintra rúgott.

A PSZÁF közleménye alapján a február végéig teljesített végtörlesztések piaci árfolyamon mintegy 1.354,4 milliárd forintot tettek ki, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak mintegy 984,2 milliárd forintot kellett kifizetni. A részletes felügyeleti adatok a végtörlesztés menüpontban olvashatók a főhatóság honlapján.

Az elmúlt hónapok során a PSZÁF folyamatosan és szorosan felügyelte a fix árfolyamú végtörlesztést, számos vizsgálatot folytatott a témában, és haladéktalanul fellépett a fogyasztóvédelmi szempontból jogsértő szolgáltatói gyakorlattal szemben. A devizaalapú ingatlanhitelesek terheinek mérséklésére a közeljövőben új állami és piaci programok indulnak – olvasható a PSZÁF közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői közlése szerint a jegybank a végtörlesztési programhoz kapcsolódó februári euróeladási tenderén összesen 335 millió eurónyi (99 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, míg a hónap végéig 921 millió eurót (279 milliárd forintot) fizetett ki a megvalósult végtörlesztésekhez.

Az MNB  közlése alapján a jegybank az elmúlt öt hónap alatt összesen 2,679 milliárd eurónyi (810 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, amiből 2,489 milliárd euró (752 milliárd forint) végtörlesztés valósult meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.