Szlovák választás – MSZP: döntő a kormány felelőssége a szlovákiai magyar közösség megosztottságáért

Az MSZP szerint az Orbán-kormány felelőssége meghatározó a szlovákiai magyar közösség megosztottságáért.

Szabó Vilmos, a parlament külügyi bizottságának szocialista tagja hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a szlovákiai magyar közösség vereséget szenvedett azzal, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szombati választáson 2010 után ismét nem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Véleménye szerint ennek egyik oka a Fidesz-kormány politikája, mivel az a két magyar párt együttműködésének előmozdítása helyett a megosztottságot növelte.

Az Orbán-kormány az elmúlt években és a kampányban is nyilvánvalóan az MKP-t támogatta, a Bugár Béla vezette Most-Híddal, amely az előző ciklusban kormánypárt volt, viszont szinte semmilyen kapcsolatot nem ápolt, ez pedig elfogadhatatlan – értékelt.

A politikus arról is beszélt, hogy a Fidesz 2010-ben nagy hibát követett el, amikor annak ellenére nem volt hajlandó elhalasztani a szomszédos országokban élő magyarok könnyített honosításártól szóló jogszabály megalkotását, hogy a szlovákiai választási kampány miatt MKP vezetői is ezt kérték.

Balogh András, az MSZP elnökhelyettese – aki a sajtótájékoztatón arról beszélt, a szocialisták egyidejűleg vállalják nemzeti elkötelezettségüket és az európai értékrendet, a kettő szembeállítása helyett – ezt azzal egészítette ki: kevésen múlott, hogy a Most-Híd párt bejutott a parlamentbe, a megosztottság miatt annak is fennállt a veszélye, hogy a szlovákiai magyarság politikai képviselet nélkül marad.

Hozzátette: hasonló veszély fenyeget Romániában a magyar közösség – Budapestről is erősített – politikai megosztottsága miatt.

Szabó Vilmos a sajtótájékoztatón általánosságban szólva azért bírálta az Orbán-kormányt, mert az szerinte centralizált támogatáspolitikájával beleszól a határon túli magyar közösségek életébe, és kizárólag a neki tetsző szervezeteket segíti.

Elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt a szombati szlovákiai előre hozott parlamenti választásokon, a pártnak 83 képviselője lesz a 150 tagú törvényhozásban. A szlovákiai magyarok szavazataiért versengő két párt közül csak a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, az MKP a voksok 4,28 százalékát megszerezve kívül rekedt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.