Letölthető teszteléshez a Windows 8 operációs rendszer béta verziója

A Microsoft elérhetővé tette letöltésre a Windows 8 operációs rendszer próbaverzióját – jelentette be a Windows fejlesztési igazgatója, Steven Sinofsky a barcelonai Mobile World Congress számítástechnikai és távközlési szakmai seregszemlén.

 

A tavaly ősszel elkészült fejlesztői verzióhoz képest a most kiadott béta verzió forráskódja már több mint 100 ezer változtatáson esett át. A fejlesztési igazgató szerint a várhatóan az idén ősszel piacra kerülő Windows 8-as verzióval a Microsoft gyakorlatilag alapjaiban újította meg a Windows operációs rendszert.

A Windows 8 érintőképernyős kezelői felületre van hangolva, azaz elsősorban a táblaszámítógépek piacát veszi célba. A fejlesztés célja a számítógép kezelésének megkönnyítése volt, teljesítményben és felszereltségben kötött kompromisszumok nélkül.

Az újragondolt kezelőfelület ugyanazt a Microsoft által “Metro-Style-Design” elvnek nevezett csempe-struktúrát képviseli, amit először a Windows Phone operációs rendszernél alkalmazott. A struktúra az applikációk és szoftverek egyszerű és gyors elérhetőségére helyezi a hangsúlyt.

A Windows operációs rendszer első alkalommal lesz futtatható ARM processzorokon is, amitől a Microsoft az új operációs rendszer használatának terjedését várja a népszerű táblaszámítógép kategóriában. A korábbi Windows verziók az Intel x86 processzor architektúrájára voltak optimalizálva. Az okostelefonok és a táblaszámítógépek piacát azonban az ARM processzorai uralják, amelyek teljesítménye elmarad ugyan az Intel processzorokétól, energiafogyasztásuk azonban lényegesen alacsonyabb, ami a mobil készülékeknél a leglényegesebb kritérium.

A táblaszámítógép piac kiaknázása érdekében a Microsoft szorosabbra vonja együttműködését a grafikus processzorokat gyártó Nvidia vállalattal is, amely a mostani barcelonai rendezvényen mutatta be legújabb ARM architektúrára épülő négymagos Tegra-3 processzorát. A négymagos processzorban ráadásként egy ötödik mag felel a gyakori egyszerű feladatok elvégzéséért, enyhítve ezáltal a nagyteljesítményű négymagos központi egység terhelését.

Az ARM processzorokra optimalizált Windows 8 operációs rendszer részeként az Office irodai programcsomag is telepítésre kerül a számítógépre, további szoftvereket pedig kizárólag a Windows Store portálról lehet majd telepíteni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.