Bemutatták Bukarestben a Marian Cozmaról készült könyv román nyelvű fordítását

Soha nem késő kiadni a Marian Cozmáról szóló könyvet, hiszen az ő tragédiájának tanulságai meg kellene erősítsék a román és a magyar nép kapcsolatát – jelentette ki szerdán Bukarestben Tiberiu Stamate, a román Paralela45 kiadó képviselője.

 

A román fővárosban bemutatták a 2009-ben egy veszprémi szórakozóhelyen meggyilkolt Marian Cozma román kézilabdázóról szóló Semmit Isten nélkül című könyv román nyelvű fordítását, amely a Paralela45 kiadó gondozásában jelent meg.

A Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben megrendezett eseményen Stamate az MTI kérdésére elmondta: a román nyelvű fordítás tavaly év végén jelent meg, közvetlenül a bukaresti Gaudeamus könyvvásár előtt. Akkor siettek piacra dobni a kötetet, hogy már a román könyvkiadás egyik meghatározó rendezvényén eljuthasson a könyv az olvasókhoz.

A kötet romániai fogadtatása kapcsán Stamate elmondta: érdeklődést mutattak a román olvasók a könyv iránt annak ellenére, hogy a sportoló meggyilkolásáról a román médiában jóval kevesebb szó esik, mint közvetlenül a tragédia után. Ennek ellenére soha nem késő kiadni egy ilyen könyvet – tette hozzá Stamate – a benne rejlő emberiesség miatt.

A romániai Baróti Judit, a kötet egyik társszerzője szerint a könyv tisztelgés egy nagy sportoló előtt, ugyanakkor vészjelzés arra, hogy milyen tragédiákat okozhat az erőszak. Hozzátette: társszerzőként elsősorban Marian Cozma édesapja iránti tiszteletét kívánta kifejezni.

Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete is a bemutatón résztvenni nem tudó Petre Cozmának és családjának a tragédia után tanúsított nagylelkűségét és önzetlenségét emelte ki beszédében, amit példaértékűnek nevezett.

A rendezvényen felolvasták Porga Gyula, Veszprém polgármesterének üzenetét. Az elöljáró szerint “Marian Cozma példás életet élt, (…) aki huszonhat esztendejének minden fiatalságával és megdöbbentő halálával ma is fontos üzenetet hordoz. Olyan üzenetet, amely a nemzetek felett áll, és az élet egyetemes értékeinek nagyszerűségét hirdeti” – hangzott el a könyvbemutatón.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.