A halálos összeesküvéstől a korrupcióig – Vatikáni “feszültségek”

A Vatikánból kiszivárgó feszültségekről nyilatkozott a Corriere della Sera című napilapnak a kúria életét és munkáját jól ismerő Walter Kasper bíboros, miután az utóbbi napokban több bizalmas egyházi dokumentum is az olasz sajtó kezébe jutott.

 

“Sajnálom, hogy a Szentatya azt látja, hogyan teszik tönkre azt, amit ő épített” – mondta a Corriere della Serának Walter Kasper, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának volt elnöke. A 78 éves bíborost a napilap az egyik legnagyobb élő teológusként és XVI. Benedek bizalmasaként mutatta be. Kasper a Vatikánból az olasz sajtóba kiszivárgott bizalmas dokumentumokról beszélt.

Az Il Fatto quotidiano című napilap pénteken publikálta a szentszéki államtitkárság jelentését Paolo Romeo palermói érsek kijelentéseiről. Romeo egy XVI. Benedek elleni halálos összeesküvésről beszélt, amelynek következtében a pápának 12 hónapja maradna hátra. A jelentés kitért az egyházfő és Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár feszült kapcsolatára is.

A Szentszék “félrebeszélésnek” nevezte az információkat és belső vizsgálatot indított a kiszivárogtató megtalálására.

A LA7 televízió közölte Carlo Maria Vigano érseknek, Vatikánváros volt helyettes kormányzójának a bizalmas leveleit a Vatikánon belüli korrupcióról.

A Vatikán azt a sajtóértesülést is cáfolta, miszerint az olasz hatósági ellenőrzések elkerülésére a Vatikán száznyolcvan millió eurót utalt volna át német bankokba.

“Nem tudom, hatalmi harcról van-e szó vagy mi másról. Nem világos, mi a cél. Talán a szentszéki államtitkárt akarják támadni és másokat. Az biztos, hogy ez az egész egyházra árnyékot vet”- hangoztatta Kasper, aki felelőtlennek nevezte a belügyek kiteregetését, amely “zavart kelt a keresztény népben”.

Arra, hogy mi nem működik jól a kúrián, Kasper azt válaszolta, hogy “az egyháziasság hiányzik. Ez az ügy azt mutatja, hogy a belső bürokrácia, a munka stílusa nem helyes”.

A szintén a Corriere della Serában, “Ha a hit inog vagy kialszik az egyház szívében is” címmel Vittorio Messori írt kommentárt. II. János Pál életrajzírója szerint a XVI. Benedek vezette vatikáni “adminisztrációs gépezet évek óta aggasztó gyakorisággal akad el, félreértések, tévedések követik egymást diplomáciai bakik, még hibák is. Az egyháznak kevés embere maradt és néha ez a kevés sem megfelelő”.

A Corriere hangsúlyozta, hogy a Vatikánból kiszivárogtatott hírek megelőzték a szombaton kezdődő konzisztóriumot, melyre a világegyház bíborosait várják Rómába.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.