A Mercedes G-osztály gyártásának Kecskemétre helyezéséről tárgyalnak

A Mercedes G-osztály (Puch G) terepjáró gyártásának Magyarországra helyezéséről tárgyal az osztrák-kanadai gépipari konszern Magna és a Mercedes – számoltak be róla csütörtöki osztrák lapok a Magna egyik illetékesére hivatkozva.

A Kleine Zeitung értesülése szerint a Mercedes nagyobb gyártási kapacitást szeretne és kilátásba helyezte, hogy 2013-tól Kecskemétre helyezi át a terepjáró gyártását, ha a Magna nem egyezik bele a feltételek módosításába. A lap úgy tudja, a Mercedes január végéig szeretne választ kapni.

Günther Apfalter, az autóalkatrész-gyártó világcég európai igazgatója megerősítette a lapnak, hogy zajlanak a tárgyalások. Mint mondta, abban bízik, hogy Grazban maradhat a gyártás.

Egy másik osztrák lap, a Kurier cikke arra is kitért, hogy a Magna “erősen gondolkozik” azon, hogy új telephelyet nyisson Kelet-Európában. Ennek egyik oka a Mercedesszel zajló egyeztetés.

Apfalter kijelentette, a Magna ausztriai, grazi gyárában nem tud olyan olcsón gyártani, mint Magyarországon lehet. Mint mondta, Ausztriában 24, Magyarországon kilenc euróba kerül egy munkaóra. Apfalter bírálta a magas osztrák gépipari béreket, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a stájerországi üzemet meg akarják tartani.

2011-ben mintegy 7.200 darabot gyártottak a terepjáróból. 2012-ben 8.500-ra, jövőre akár 10 ezer darabra is nőhet a gyártás.

A Magna összesen 107 ezer főt foglalkoztat, ebből háromezret a kelet-közép- és kelet-európai régióban, összesen négy országban. Magyarországon mintegy 150 alkalmazottjuk van.

Enhanced by Zemanta

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.