IMF/EU-konzultáció – Eredmény születhet az első negyedévben – ÖSSZEFOGLALÓ

A kormány reményei szerint az első negyedévben lezárulhatnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) a Magyarországnak nyújtott biztonsági hálóról. Csütörtökön meredek csökkenéssel idei mélypontjára süllyedt a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása a londoni kereskedésben.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a berlin-brandenburgi közszolgálati műsorszóró társaság (rbb) Inforadio nevű csatornáján beszélt a tárgyalások várható időtartamáról. Hangsúlyozta azt is: Magyarország továbbra is képes finanszírozni az államadósságát a piacról. A finanszírozás “természetesen a kamatok mértékétől függ” – tette hozzá.

Szintén csütörtökön Fellegi Tamás ausztriai egyeztetésein megerősítette, hogy a magyar kormánynak határozott szándéka az IMF/EU-megállapodás mielőbbi elérése, és elkötelezett a makrogazdasági stabilitás és a gazdasági recesszió elleni küzdelem szempontjából fontos lépések meghozatala iránt.

A Magyarország és az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter tárgyalt Ewald Nowotny osztrák jegybankelnökkel, Wolfgang Duchatczek alkormányzóval és megbeszélést folytatott Maria Fekter osztrák pénzügyminiszterrel is. Fellegi Tamás a magyar hitelfelvételről szóló hivatalos tárgyalásokat előkészítő informális egyeztető körútját január 20-án Brüsszelben folytatja, ahol tárgyal Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével.

A kormány nyilvánosságra fogja hozni a Nemzetközi Valutaalap szempontjait, feltételeit, amint a tárgyalások eljutnak ebbe a stádiumba – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök szóvivője, hangsúlyozva, hogy találgatásokba nem mennek bele. Szijjártó Péter így kommentálta azt, hogy a Bloomberg hírügynökség az IMF terveit ismerő forrásra hivatkozva azt írta: a valutaalap az egykulcsos adó eltörlését kérheti Magyarországtól a tárgyalásokon.

A szóvivő szerint ez az ügy sokkal fontosabb annál, mint hogy bármilyen találgatásba belemenjenek. “Folyamatos konzultációban vagyunk az IMF-fel, és ha majd Fellegi miniszter úrral közölnek szempontokat, javaslatokat, feltételeket, és azok olyan stádiumban vannak, nyilvánosságra fogjuk hozni őket” – mondta.

Londoni keltezésű pozitív hír volt, hogy idei mélypontjára süllyedt a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása a csütörtöki kereskedésben, tükrözve a piaci szereplők derűlátását az IMF/EU-programról szóló megállapodás esélyeivel kapcsolatban.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar államkötvény-kötelezettségek törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a késői csütörtöki jegyzésben valamivel 620 bázispont felett mozgott az előző esti 667,6 bázispontos záró után. A magyar CDS-árazás második napja esik lendületesen; a magyar törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok kedd este még 692,1 bázisponton zártak.

Idehaza erősödött a forint: az eurót csütörtök délután négy órakor 303,60 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a szerda délelőtti 309 forint közeli, illetve a szerda esti 305 forintos jegyzések után. A svájci frank 251,50 forintos jegyzésen áll a szerda délelőtti 255 és esti 252 forint után.

Londoni felzárkózó piaci elemzők csütörtökön arról írtak: az IMF/EU-megállapodás kilátásairól szóló biztató magyar kormányzati nyilatkozatok ellenére a magyar jegybanknak egyelőre valószínűleg folytatnia kell a monetáris szigorítást, mivel a Magyarországgal kapcsolatos befektetői kockázatkerülés erős marad egészen a megállapodás aláírásáig. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai befektetők számára összeállított csütörtöki elemzésükben úgy vélték: az MNB a jövő keddi monetáris tanácsi ülésen újabb fél százalékpontos, februárban pedig még egy hasonló mértékű kamatemelést hajt végre, 8,00 százalékra emelve az alapkamatot.

Az Index.hu portál a kormány számára készült, a lap birtokába került dokumentum alapján azt írta: Magyarország a 2008. évihez hasonló nagyságrendű hitelkeretet, nagyjából 17-20 milliárd eurót kaphat az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Az IMF jelzése szerint készenléti hitelmegállapodás (SBA) megkötésére van esély, elővigyázatossági jelleggel.

A portál szerint a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, a hiteltárgyalások helyzetéről készült összefoglaló szerint “Az IMF hangsúlyozta, hogy addig nem fog hivatalos tárgyalásokba bocsátkozni, amíg Magyarország a nyitott kérdésekben nem jut egyezségre az EU-val […], az egyezségnek az IMF számára is megnyugtató feltételeket kell tartalmaznia […], néhány kulcsterületen előrelépést kell elérni: jegybanki függetlenség, pénzügyi intézmények, válságadók, költségvetés, adózás”.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed