EP-vita – Mesterházy Attila: Brüsszelben is hazudott a miniszterelnök

Az MSZP elnöke szerint már nemcsak itthon, hanem Brüsszelben is hazudik Orbán Viktor. Mesterházy Attila a miniszterelnöknek az Európai Parlament szerdai ülésén, a Magyarországról szóló vitában elmondott beszédére reagálva újságíróknak ugyanakkor azt mondta: helyes, hogy a kormány kész módosítani az Európai Bizottság által kifogásolt törvényeket, és az is, hogy Orbán Viktor változtatott korábbi stílusán.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hazugságnak minősítette, hogy az Orbán-kormány csődközeli helyzetben vette volna át az országot. Mint mondta, a szocialista kabinet fenntartható fejlődési pályát hagyott hátra, ma viszont a Fidesz gazdaságpolitikája miatt valóban csődhelyzet fenyeget.

Szintén hazugság, hogy az alaptörvénnyel szemben nem érkezett uniós kifogás, hiszen a bírók nyugdíjkorhatárára vonatkozó szabályok az új alkotmányban is benne vannak – tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint nem igaz az sem, hogy a kormány strukturális reformokat hajtott végre, az átalakítások pedig nem azokon a területeken történtek, ahol erre szükség lett volna, hanem például a közjogi rendszerben.

A politikus azt mondta: üdvözlik, hogy a kormányfő ezúttal “nem üzent hadat senkinek” Strasbourgban, és kész a kifogásolt jogszabályok módosítására. Az MSZP azt sürgeti, hogy ez mielőbb történjen meg.

Mesterházy Attila mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a Brüsszelben megfogalmazott jogi aggályok csak kis részét képezik azoknak a problémáknak, amelyeket az Orbán-kormány okozott, ezért azt sürgette, hogy a kabinet “tegye le a fegyvert” és további terheket ne rakjon az emberekre.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed