Élőlánc a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport körül

Mintegy százötvenen élőláncot alkottak szerdán a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport körül, amelyet előző este néhány román fiatal meggyalázott a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) szidalmazó, obszcén feliratot írva az alkotás talapzatára.

A közösségi oldalakon keresztül Igazságot Mátyásnak! Élőláncot a műemlékeinknek! címmel meghirdetett úgynevezett villámgyülekezet során a többnyire fiatal résztvevők égő gyertyával állták körül a szoborcsoportot – írta szerdán a Szabadság című kolozsvári napilap. Így fejezték ki tiltakozásukat a szoborcsoport kedd esti meggyalázása miatt, amit az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt is elítélt. A fiatalok megmozdulása néhány percet tartott. (http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPMainArticleScreen.vm/id/3207)

A román rendőrség négy román fiatalt állított elő, akiket fejenként 15 ezer forintnak megfelelő lej összegre bírságoltak meg a felirat felfestése miatt. Ők a Romániában egy hete tartó tüntetéssorozat kolozsvári utcai tiltakozásán vettek részt, és annak ideje alatt festették a talapzatra a feliratot.

 

 

Enhanced by Zemanta

Comments Closed