Phobos – OKF: később érkezik, de vasárnap földet ér az űrszonda

A korábban jelzettnél lassabban érkezik az orosz Phobos-Grunt űrszonda, várhatóan vasárnap délután és éjfél között éri el a Földet, a becsapódás helye azonban továbbra is ismeretlen – tájékoztatta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap délelőtt az MTI-t.

Petróczi Tímea elmondta, hogy az Oroszországtól kapott tájékoztatás szerint egyelőre annyit lehet biztosan tudni, hogy vasárnap éjfél előtt földet ér az űrszonda. Hozzátette, hogy 10 órákor összeül a Katasztrófavédelmi Operatív Törzs.

Orosz források többször is változtattak a becsapódás lehetséges helyszínén, a legutóbbi – nem hivatalos közlés szerint – Kínában, a Góbi sivatag körzetében várható a becsapódás, magyar idő szerint 19 óra 40 perckor.

A Phobos-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtómű-indítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Az indításkor 14 tonnás szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.

Comments Closed