A világ legrégebbi templomi harangját fedezhették fel Észak-Írországban

Minden valószínűség szerint a világ legrégebbi templomi harangját fedezték fel az észak-írországi Derryben.

A Templemore Archeaology (TA) munkatársai a városhoz tartozó Shantallow nevű ősi major egyik tanyáján találtak rá a bronzharangra, amelyet még egy 1930-as években folytatott építkezés során tártak fel. A nagyjából 30,5 centiméter magas és keresztény motívumokat viselő, nagyon jó állapotban lévő lelet azóta várt a szakértői vizsgálatra.

Ian Leitch, a TA munkatársa szerint a harangot négy szimbólum díszíti. Az egyik egészen tisztán kiolvasható: Our Lord on the Cross (A Mi Urunk a kereszten), a másik pedig valószínűleg Szent Patrik neve lehet. A harang a 15. századból – egészen pontosan 1411-ből – származik, és talán Franciaországban készítették.

“A 2009-es Guinness World Records szerint az angliai Ipswichben van egy ötdarabos harangszett, és az egyik közülük 1440-ből származik, vagyis valószínűleg a most felfedezett lelet a világ legrégebbi templomi harangja” – idézte a szakembert a Derry Journal című északír napilap internetes kiadása (www.derryjournal.com).

A történelmi dokumentumok szerint valahol Derry északi részében állt egy apátság a major területén lévő O’Doherty kastély mellett, és azt vélhetően apácák vagy szerzetes lakták.

A régészek remélik, hogy miután a harang az illetékes hatóságokhoz került, és visszakapta eredeti fényét, újra Derry éke lehet, és a nagyközönség is megcsodálhatja.

Comments Closed