A kongresszus Helsinki-bizottságához fordult a Boldoghy-ügyben az Amerikai Magyar Szövetség

A szlovák államnak a kettős állampolgárságot felvett Boldoghy Olivérrel szembeni fellépése okán az Amerikai Magyar Szövetség (AMSZ) felszólította az amerikai kongresszus Helsinki-bizottságát, hogy lépjen kapcsolatba Szlovákiával magyar kisebbséggel szembeni jogsértések miatt – derült ki a szervezet elnöke, Koszorús Ferenc által a hétvégén az MTI-hez eljuttatott leveléből.

“A legutóbbi magyarellenes incidens során Szlovákia megfosztotta állampolgárságától Boldoghy Olivért, miután felvette a kettős állampolgárságot. Ez a határozat nemcsak az amerikai és az európai gyakorlatnak mond ellen, hanem megsérti a szlovák alkotmányt is, amely leszögezi, hogy az akarata ellenére senki sem fosztható meg a szlovák állampolgárságától'” – hangoztatta az AMSZ elnöke a Christopher H. Smith republikánus képviselőhöz, az amerikai kongresszus Helsinki-bizottsága elnökéhez és Benjamin L. Cardin demokrata szenátorhoz, a testület társelnökéhez intézett levelében.

“Ezt a határozatot vissza kell vonni” – írta az AMSZ elnöke Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozónak az állampolgárságától való megfosztásával kapcsolatban. Rámutatott, hogy ezt az ügyet azoknak a szlovák hivatalos lépéseknek az összességével együtt kell vizsgálni, amelyek barátságtalan környezetet teremtettek a szlovákiai magyar kisebbség számára.

A levél egyebek mellett felhívta a figyelmet a szlovákiai közigazgatási határok átrajzolására, a nyelvtörvényre, az Esterházy János rehabilitációjától való elzárkózásra, valamint arra, hogy a szélsőséges Ján Slota indítványa alapján a szlovák parlament  megerősítette a magyarokat kollektív bűnösként megbélyegző Benes-dekrétumokat. (A levelet kísérő háttéranyag részletesen kifejti az említett problémák hátterét.)

Koszorús Ferenc felhívta az amerikai Helsinki-bizottság elnökeinek figyelmét, hogy a ADL befolyásos zsidó szervezet nemrégiben posztumusz Jan Karski Bátorság-díjjal tűntette ki Esterházyt, aki 1942-ben a szlovák parlamentben egyedüliként szavazott a zsidók deportálása ellen.

Az üzenetben Koszorús Ferenc rámutatott hogy a közép- és kelet-európai térség fenntartható biztonságának nélkülözhetetlen eleme a kisebbségi jogok tiszteletben tartása. A régió több részében szűnni nem akaró probléma a romákkal szembeni inkorrekt bánásmód, a szembetűnő antiszemitizmus és a Magyarországgal szomszédos országokban, így Szlovákiában tapasztalható magyarellenesség.

“Az etnikai, nemzeti és vallási alapú intolerancia és hátrányos megkülönböztetés, irányuljon bármely csoport ellen is, elfogadhatatlan” – hangsúlyozta az AMSZ elnöke az amerikai törvényhozásnak elküldött levélben.

Comments Closed