Szlovák nagykövet: Boldoghy Olivért nem fosztották meg szlovák állampolgárságától, hanem elveszítette

A budapesti szlovák nagykövet szerdán az MTI-t úgy tájékoztatta: Németh Zsolt külügyi államtitkárral folytatott megbeszélésén hangsúlyozta, hogy országa állampolgársági törvénye megfelel a nemzetközi előírásoknak és gyakorlatnak, és Boldoghy Olivért nem fosztották meg szlovák állampolgárságától, hanem azt a törvény értelmében elveszítette.

Peter Weiss nagykövet – mint közölte – az előző napi megbeszélésen kiemelte: a szlovák állampolgársági törvény teljes összhangban van az ország nemzetközi vállalásaival, főleg az európai állampolgársági egyezmény hetedik cikkével, valamint az európai joggal. A nagykövet hozzátette, hogy néhány EU-ország törvényei azonos vagy hasonló rendelkezéseket tartalmaznak.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által kidolgozott, és 1997-ben aláírt európai állampolgársági egyezmény (The European Convention on Nationality, ECN) hetedik cikke kitér azokra az esetekre, amelyekben az állampolgárság automatikusan, a törvény erejénél fogva elveszíthető vagy annak megvonását egy állam kezdeményezheti. Az egyezményhez fűzött magyarázó szöveg szerint egy állam kizárólag a felsorolt esetekben vonhatja vissza az állampolgárságot. Az ECN szövegében a lista első elemeként szerepel az, hogy “egy másik állampolgárság önkéntesen megszerzése” esetére az állam szerepeltetheti belső jogában az állampolgárság ex lege (törvény erejénél történő) vagy az állam kezdeményezésére történő elvesztését. A felsorolás szerint az állampolgárság – további esetek mellett – akkor is visszavonható, ha azt csalás, hamis információ vagy bármely fontos tény eltitkolása útján szerezték meg, ha az állampolgár idegen katonai erőben önkéntesen szolgál, vagy ha az állam  létfontosságú érdekeit sértő magatartást tanúsít, valamint ha az állam és a külföldön élő állampolgár között nincs tényleges kapcsolat.

A budapesti szlovák nagykövet az MTI megkeresésére azt is közölte: a találkozón megismételte az államtitkárnak azt a pozsonyi kérést, hogy a Magyarország és Szlovákia tartson kétoldalú tárgyalásokat állampolgársági ügyekben. “Sajnálatos, hogy ez irányú megkereséseinket mindeddig figyelmen kívül hagyták” – fogalmazott a nagykövet.

Megjegyezte, a sajtónyilatkozatokon keresztüli véleménycsere nem megfelelő mód arra, hogy ezt az érzékeny kérdést kedvezően rendezni lehessen. “Fontosnak tartjuk, hogy a lehető leghamarabb szakértői konzultációk kezdődjenek a kérdésben, az államtitkár erre a kérdésre sajnos nem reagált” – közölte az MTI-vel a budapesti szlovák nagykövet Németh Zsolttal folytatott megbeszélésével kapcsolatban.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden bekérette a szlovák nagykövetet amiatt, hogy Boldoghy Olivér révkomáromi színművész a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát. Németh Zsolt közölte a nagykövettel: a bejelentést a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, és Budapest minden támogatást megad a révkomáromi férfinak. Az államtitkár a megbeszélésen kiemelte, hogy Budapest az eljárást az Európai Unió alapértékeivel ellentétesnek tartja, és a leghatározottabban visszautasítja a szlovákiai magyarság megfélemlítését.

Boldoghy Olivér – aki az Egy jobb Komáromért polgári társulás aktivistája – a Bumm.sk hírportálon korábban közölte: megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

Comments Closed