IMF-együttműködés – Századvég: úgy tűnik, a valutaalap most nem fogja “rövid pórázra” a költségvetési politikát

Kumin Ferenc, a Századvég vezető elemzője szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése, miszerint tárgyalásokat kezd egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal, nem egy olyan típusú IMF-megállapodásnak látszik, ahol a valutaalap “rövid pórázra” fogja a költségvetési politikát és lényegében diktálja a feltételeket.

A gazdasági tárca közleménye szerint a magyar gazdaság növekedéshez elsősorban a “függetlenségünket kell megvédenünk, azt, hogy Magyarországot a piacokról tudjuk finanszírozni. Ezt az eurózóna elhúzódó válsága megnehezítheti.” Ezért jó eszköz lehet egy újfajta, már a “saját érdekeink szerint berendezett, gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel”, amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli az ország pénzügyi-gazdasági függetlenségét.

Kumin Ferenc erről azt mondta: a közlemény hangvételéből szerinte arra lehet következtetni, hogy egy lazább, a politikai döntéshozatalt, a gazdaságpolitikai döntéseket kevésbé megkötő megállapodásról indul meg tárgyalás.

A szakember szerint azok a nyilatkozatok, amelyek korábban az IMF-fel kapcsolatos politikát jellemezték, arra vonatkoztak: egy olyan fajta megállapodásnak nem szívesen része Magyarország, “ahol lényegében a valutaalap mondja meg, hogy Magyarország mit csináljon és mit ne csináljon a költségvetési politikájával”. A politikai döntéshozatal szabadságának elvesztése az az állapot, amelyről folyamatosan negatív kontextusban beszélt a kormány – magyarázta az elemző.

Kumin Ferenc azt mondta: amikor láthatóan nagyon veszélyes helyzet alakul ki Európában, mert sorra dőlnek be országok, ingatag minden, s rosszabbnál rosszabb hírek érkeznek naponta, akkor minden ésszerű eszközzel számolni kell az ország nagyobb pénzügyi biztonsága érdekében. Szerinte a kormánynak azt kellett mérlegre tennie, mivel tudja a piaci szereplők bizalmát úgy visszanyerni, hogy nem mond le azokról a gazdaságpolitikai döntési szabadságokról, amelyekről a korábbi kormány kénytelen volt. Ehhez “kapóra jött”, hogy az IMF-nél az utóbbi két évben léteznek már újabb konstrukciók, azaz egy kapcsolatfelvétel nem feltétlenül arról szól, hogy az ország átadja a gazdaságpolitika irányítás jelentős részét a valutaalapnak – tette hozzá.

A politikai elemző szerint a piacok üdvözölték, hogy a döntéssel várhatóan nagyobb biztonságban lesznek Magyarország pénzügyei, erre utal a komoly árfolyam-erősödés. Láthatóan ebben az ideges európai hangulatban különösen nagy szükség van a biztonságérzet fokozására.

Kumin Ferenc úgy véli: a várható megállapodás hatására nem cserél gazdát egyetlen euró, dollár vagy forint sem. Az IMF ajánlata valószínűleg egyfajta ígéret lesz arra, hogy ha szükséges lenne, ha a dolgok rosszabbra fordulnának, akkor “van egy biztonsági eszköz Magyarország kezében”.

A szakember megjegyezte még: a magyar gazdaságpolitikai célokat nyilván jól szolgálja, hogy nem egy folyamatosan pánikhangulattal küszködő piac kiszámíthatatlan reakcióival kell számolnia, hanem a korábbi időszakhoz képest nagyobb nyugalmi állapot lesz úrrá a gazdaságban.

Comments Closed