Fura, hiperaktív galaxisokat fedezett fel a Hubble-űrteleszkóp

 Fura, hiperaktív galaxisokat fedezett fel a Hubble-űrteleszkóp.

A felfedezésről az Astrophysical Journal című folyóiratban jelenik meg tanulmány.

A felvételeken összesen 69 törpegalaxist fedeztek fel, amelyek 9 milliárd fényévre találhatók, vagyis a 13,7 milliárd éves világegyetem korai időszakából származnak – olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

A most felfedezett törpegalaxisok, amelyek százszor kisebbek, mint a Tejútrendszerünk, valóságos csillaggyáraknak bizonyultak. Mindössze tízmillió évükbe telik, hogy megduplázzák csillagnépességüket, míg a Tejútrendszer esetében ez ezerszer hosszabb időt vesz igénybe. A Hubble annak köszönhetően észlelte a galaxisokat, hogy a fiatal, forró csillagok felhevítették az őket körülvevő gázokat.

“Ezek váratlan eredmények, mivel legújabb tanulmányok sora arra a következtetésre jutott, hogy az ősi törpegalaxisokban igen lelassult a csillagképződés. Felül kell vizsgálnunk a törpegalaxisok evolúciójával kapcsolatos ismereteinket” – hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Harry Ferguson, a baltimore-i Space Telescope Science Institute asztronómusa.

Anton Koekemoer, a tanulmány társszerzője szerint további kutatások során még számos ilyen fiatal csillagokkal agyonzsúfolt törpegalaxist fedezhetnek fel.

“Így sokkal több részletet megtudhatunk csillaggyártási praktikáikról” – vélekedett Anton Koekemoer.

Comments Closed