Pokorni Zoltán: Keserű a költségvetés kapcsán kínált pirula, de “egyenesben” kell tartani a költségvetést

A pirula, amit kínálunk az embereknek, keserű, mert nem egyszerű takarékosságról, hanem a hétköznapokat érintő, átszervezésekkel, a jól megszokott viszonyok megváltoztatásával járó folyamatról van szó – mondta Pokorni Zoltán az ország 2012-es költségvetésének jellemzőiről tartott sajtótájékoztatóján kedden Szolnokon.

A Fidesz alelnöke úgy fogalmazott: egy zivataros időszakban kell “egyenesben tartani” hazánk költségvetését, és ehhez nem elég pusztán a pénzügyi figyelem, hogy a számok stimmeljenek, hanem a nagy ellátórendszerekben, mint például az oktatás és az egészségügy, kell mélyreható átalakításokat elvégezni.

“Ha ezt nem tudjuk elérni, akkor úgy járunk, mint Görögország” – tette hozzá a politikus.

Pokorni Zoltán a jövő évi büdzsével kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy az Európai Unióba hét éve felvett Magyarországnak, miközben élvezi annak stabilitást nyújtó előnyeit, eleget kell tennie a tagsággal járó, szerződésben vállalt kötelezettségeinek is

Ezek egyike az a pénzügyi követelmény, hogy az EU-országokban a költségvetés hiánya nem lehet több, mint az évi nemzeti össztermék (GDP) 3 százaléka – ismertette a politikus, hozzátéve: amióta tagok vagyunk ezt az elvárást még sosem tudtuk teljesíteni, mindig többet költöttünk, mint amit megtermeltünk.

Felidézte: amikor a polgári kormány 2010 májusában átvette az ország irányítását, ez a kritikus szám 7,8 százalék volt. Akkor a gazdasági válság közepette Orbán Viktor miniszterelnök “jelentős lépéseket tett”, hogy ezt a 3 százalékos követelményt ne kelljen teljesíteni a nehézségekkel küzdő magyar államnak, de nem sikerült meggyőznie az unió vezetőit – fűzte hozzá.

Ennek megfelelően “faragtuk le” 2010-ben ezt a 7,8 százalékos hiányt 4,2 százalékra. Ezután 2011-ben, az első teljes pénzügyi évben a 3 százalékos hiányt céloztuk meg, “amit minden valószínűséggel tudunk is tartani” – mondta a Fidesz alelnöke.

És akkor itt az újabb feladat, hogy ezt a hiányt 2,5 százalékra szorítsuk le, ami ha valóssággá válik, hét év után végre először fogunk megfelelni az uniós felvételünknél vállalt kötelezettségünknek – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

Comments Closed