Tovább romlott októberben a GKI-Erste konjunktúraindex

Októberben a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke a 2008 végi, 2009 januári mélypontra süllyedt; a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások csökkenő trendje a nyolcadik hónapja tart.

A GKI-Erste konjunktúraindex októberben mínusz 24,0 pontra süllyedt a szeptemberi mínusz 20,9 pontról.

Az összetett indexen belül az üzleti bizalmi index erőteljesebben csökkent, 3,2 ponttal mínusz 14,9 pontra. Ilyen alacsony mutatót a válság végén, 2009 januárjában mértek, akkor mínusz 14,1 pontot jelzett a GKI-Erste felmérés.

A fogyasztói bizalmi index mínusz 49,8 pontos értéke a 2008 decemberi, mínusz 50,1 ponthoz áll a legközelebb.

Érdemes összevetést tenni az egy évvel ezelőtti mutatókhoz, akkor a GKI-Erste konjunktúraindex értéke mínusz 9,2 pont volt, ezen belül az üzleti bizalmi indexé mínusz 5,2, a fogyasztói bizalomé pedig mínusz 20,8.

Az üzleti szférán belül októberben csak a szeptemberben is jelentősen csökkenő építőipari bizalmi index értéke emelkedett egy kissé, a többi ágazaté esett. Az ipari várakozások az európai tendenciáknak megfelelően fél éve romlanak. Most egyedül a saját termelésű készletállomány megítélése javult az előző hónaphoz képest, az elmúlt időszaki és a következő negyedévre várt termelés, valamint a rendelésállomány – ezen belül az exportrendelések – megítélése jelentősen romlott.

A kereskedelmi bizalmi index a szeptemberi szerény pozitív korrekciót követően októberben jelentősen csökkent. Romló eladási pozíció és enyhén növekvő készletszint mellett a rendelésekre vonatkozó várakozások kifejezetten zuhantak. A szolgáltatói bizalmi index egyértelműen, de a kereskedelminél kevésbé romlott októberben.

A foglalkoztatási hajlandóság az iparban sokkal rosszabb lett, a leépítést tervezők aránya ismét jelentősen meghaladta a bővíteni szándékozókét. A kereskedelemben és a szolgáltató szférában némi gyengülés, az építőiparban erősödés volt tapasztalható, s markánsabb lett a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési szándék az építőipar kivételével minden ágazatban erősödött, ez utóbbi ágazatban azonban az árcsökkenést előre vetítők jelentős és növekvő többségben vannak az áremelésre készülőkkel szemben. Tovább nőtt a fogyasztók inflációs félelme.

A magyar gazdaság helyzetének megítélése az iparban zuhant, a kereskedelemben, a szolgáltató szférában és a lakosság körében csökkent, az építőiparban lényegében nem változott.

Az elemzés megállapítja: a GKI fogyasztói bizalmi index csökkenése egy év óta szinte folyamatos. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jóval rosszabbnak ítéli meg, mint egy hónappal ezelőtt. A következő egy évben várható megtakarítási képesség valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is rosszabb lett, mint az előző hónapban volt.

Comments Closed