Eltűnnek a jogellenes reklámtáblák az utak mellől

A közutak kezelőinek fel kell mérniük a jogellenes reklámtáblákat, majd előbb az ingatlan tulajdonosokat, ha azok nem lelhetők fel, akkor a reklám célú berendezések tulajdonosait kell felszólítaniuk azok eltávolítására – egyebek mellett ezt tartalmazza a legújabb Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet.

A hétfőn hatályba lépő rendelet felsorolja, hogy milyen nem lehet a reklámtábla, amelyet reklám célú berendezésnek nevez. Így például nem tartalmazhat villogó, káprázást okozó fényt vagy futófényt, nem készülhet a felülete fényvisszavető anyagból, és nem téveszthető össze közúti jelzésekkel.

Jogellenesen elhelyezett az a reklámtábla – többek közt – amelyiket villany- vagy telefonoszlopra helyeztek, vagy a közút tengelyétől számított 50 méteren – autópálya, autóút és főútvonal esetében 100 méteren belül – került elhelyezésre, illetve, ha ezen távolságon kívül elhelyezett reklám célú berendezés 4 négyzetméternél nagyobb.

A közút kezelője a felszólításra el nem távolított reklámtáblát maga is eltávolíthatja, illetve a közlekedési hatóságnál kezdeményezheti a hatósági eljárás megindítását.

Comments Closed