Líbia: Moammer Kadhafi halott – Hivatalos fotót közöltek a kétkedők miatt

A szülővárosa, Szirt ellen indított végső rohamban megölték Moammer Kadhafit – jelentette be az ország új vezetése, az Átmeneti Nemzeti Tanács.

Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője megerősítette a halálhírt. Tripoliban tartott sajtóértekezletén a miniszterelnöki tisztséget ellátó Dzsibril így fogalmazott: “Hosszú ideje vártunk erre a pillanatra. Moammer Kadhafit megölték.”

Előzőleg Abdel Háfez Goga, az ÁNT szóvivője Bengáziban is bejelentette, hogy “Kadhafit megölték a forradalmárok. “Ez történelmi pillanat, ez a zsarnokság és a diktatúra vége. Kadhafi sorsa beteljesedett” – mondta a szóvivő, hangsúlyozva, hogy Kadhafi halála véget vet a vérontásnak és a fiatalok feláldozásának.

A diktátor halálhírére Tripoli, Bengázi és Szirt lakosai az utcára vonultak ünnepelni. Az autósok egyfolytában kürtöltek, ismeretlenek ölelgették egymást, mások pedig a levegőbe lövöldöztek. A világ nagyvárosaiban is ünnepeltek a líbiai emigránsok.

Az amerikai külügyminisztérium, illetve védelmi minisztérium, valamint a NATO még nem erősítette meg a Kadhafi halálról szóló értesüléseket. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azonban közös nyilatkozatában máris felszólította az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy törekedjen a széles alapokon nyugvó megbékélés folyamatára, ebbe vonja be valamennyi líbiait, tegye lehetővé az országban a demokratikus, békés és átlátható átmenetet.

A 69 éves Kadhafinak augusztus 27-én veszett nyoma. Halálának körülményeiről egyelőre ellentmondásos értesülések keringenek. Az egyik szerint a NATO légicsapása végzett vele, egy másik szerint ellenállás közben érte a halál, a harmadik szerint pedig elfogása után lőtték agyon.

A Szirtben az utolsó búvóhelyükre beszorult kadhafisták ellen reggel nyolckor indult a végső támadás, és másfél óra múlva be is fejeződött. A kezdetekor öt teherautó próbált meg elmenekülni a tengerparti főúton, de az ostromlók tüzet nyitottak rájuk, és mintegy húszat megöltek a kadhafisták közül. A NATO harci gépei is megtámadták a konvojt, és megsemmisítettek két gépkocsit, de azt a nápolyi műveleti központban nem tudták megmondani, hogy Kadhafi is ott volt-e ezek közül az egyiken.

Miszráta katonai tanácsa azt közölte, hogy a harcosai elfogták Kadhafit. Abdel-Bászit Harún parancsnok viszont azt állította, hogy az elkergetett vezető meghalt, amikor a konvojt légicsapás érte.

Ahmed Bani katonai szóvivő Tripoliban azt mondta az al-Dzsazíra hírtévének, hogy a sebesült Kadhafival nem a légicsapás végzett, hanem “megpróbált ellenállni a forradalmi erőknek, ezért leszedték”. Az Átmeneti Nemzeti Tanács szóvivője szerint a reggeli összecsapásokban megsebesült Kadhafit a felkelők elfogták. A haláláról Abdel Háfez Goga azt mondta, hogy “Kadhafi a forradalmárok kezétől halt meg… elérte a végzete”.


Élve foghatták el a volt vezért

Egy, az arab hírtelevíziókban sugárzott videofelvétel tanúsága szerint Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt élve fogták el az új rendszer fegyveresei csütörtökön. A felvételen az látható, hogy fegyveresek támogatják és próbálják álló helyzetben tartani Kadhafit, aki közben kiáltozott. A világos khakiszínű gyakorlóruhát viselő Kadhafi feje fedetlen volt, arca és válla csupa vér. Egy autó motorháztetejéről húzták le a sebesült Kadhafit és taszigálták egy másik jármű felé.

Az egyik fegyveres pisztolyt tartott Kadhafi fejének közvetlen közelében, de azt már nem lehetett megállapítani, hogy meghúzta-e a ravaszt. Feltehetően ezt követően készültek a már halott Kadhafiról azok a képek és videofelvételek, amelyek korábban bejárták a világsajtót.

A líbiai televízió bemutatta azt a helyet, ahol állítólag megtalálták Kadhafit. A képeken két nagy vízvezetékcső látható, amelyet katonák vesznek körül egy autópályánál. A vezetékek betonfalára az “aljas Kadhafi” és az “Allah nagy” feliratokat írták ki festékszóróval. Az al-Dzsazíra arab hírtévé viszont olyan felvételeket is közölt, amelyeken az adás szerint Kadhafi véres holtteste látszik, amint a földön vonszolják.

Musztafa Muhammed Abdel Dzsalíl, az ÁNT vezetője – de facto államfő – közölte, hogy lelőtték Kadhafi Muataszim nevű fiát Szirtben, “mivel ellenállást tanúsított, amikor el akarták fogni”. A Szabad Líbia tévé viszont úgy tudja, hogy elfogták Muataszimot, csakúgy mint Manszúr Daut, a Kadhafi-rezsim belbiztonsági szolgálatának vezetőjét és Abdallah Szenuszit, a líbiai titkosszolgálatok igazgatóját.

Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió értesülései szerint Kadhafi holttestét a miszrátai mecsetben terítették ki. Az al-Arabíja hírtelevízió viszont úgy tudja, hogy egy miszrátai üzletközpontba vitték a holttestet. Egy Kadhafi-párti tévécsatorna viszont internetes oldalán hevesen tagadta, hogy az ezredest elfogták vagy megölték volna. Kadhafi “jó egészségnek örvend”, az egész “csak pletyka, és nem ez az első alkalom, hogy hasonló félretájékoztatáshoz folyamodtak” – írta a honlap.

Comments Closed