Országgyűlés – Kibővült a végtörlesztésre jogosultak köre

A devizában törlesztő adósok hitelszerződéseire is kiterjesztette az egyösszegű, rögzített – svájci frank esetében 180 forintos – árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségét az Országgyűlés hétfőn.

A módosítást az előterjesztő Rogán Antal (Fidesz) azzal indokolta: egyes bankok egymástól eltérően, illetve nem a jogalkotói szándék szerint alkalmazzák a hiteleseket segítő szabályokat. Így például több bank arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy nem élhetnek a végtörlesztési lehetőséggel azok, akik nem devizaalapú, hanem tényleges devizahitelt vettek fel. Ezért a törvénymódosítás rögzíti, hogy devizaalapú kölcsönszerződésnek minősül az a hitel is, amelynek törlesztése devizában történik, de a végtörlesztést ebben az esetben is forintban kell teljesíteni.

A törvény – amelyet 277 igen szavazattal, 44 tartózkodás mellett fogadott el a parlament – emellett egyértelműsíti, hogy az egyösszegű végtörlesztéshez igénybe vett áthidaló kölcsön csak forinthitel lehet. Kimondják azt is: nem lehet vagyongyarapodást megállapítani azzal az összeggel kapcsolatban, amelyet a magánszemély az őt terhelő tartozás kiegyenlítésére használ, vagy egyenesági hozzátartozójának ajándékoz, aki abból végtörleszt.

Comments Closed