Szakszervezeti demonstráció – Mintegy száz érdekvédelmi és civil szervezet támogatta a tüntetést – ÖSSZEFOGLALÓ

A rendőrség szerint körülbelül 10 ezren vettek részt szombaton a mintegy száz érdekvédelmi és civil szervezet által támogatott, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren rendezett szakszervezeti demonstráción, amelyen több szakszervezet vezetője is felszólalt a munka világát érintő kormányzati intézkedések ellen.

A szervezők a demonstráció kezdetén felolvasták azt a kiáltványt, amelyet petíció formájában már eljuttattak a köztársasági elnökhöz. Abban egyebek mellett a visszamenőleges törvénykezés megszüntetését, a társadalmi párbeszéd és a sztrájkjog, valamint a korábbi szolgálati nyugdíjrendszer visszaállítását követelik.

A szakszervezeti vezetők egyebek mellett bírálták az új Munka törvénykönyve tervezetét, az egykulcsos adórendszert, a kormány hatalomgyakorlási technikáját, a visszamenőleges jogalkotást és a szerzett jogok elvételét.

A felszólalások végén a hallgatóság többször is hangosan követelte Orbán Viktor miniszterelnök távozását, illetve ilyen tartalmú táblákat tartottak a magasba.

A demonstráción több ellenzéki politikus, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is megjelent magánemberként.

A Kossuth-szobor és a Vértanúk tere közötti területet megtöltő tömeg egy része a demonstrációt követően a Clark Ádám térre vonult, ahol csütörtökön kezdődött ülősztrájk a D-Day Operatív Törzs szervezésében.

A Clark Ádám téri körforgalomban “országvédelmi” futást tartottak. A demonstrálók este hét órára már csak a Budavári Sikló előtti teret foglalták el.

A szervezők közölték, hogy vasárnap délelőtt menet indul a Clark Ádám térről a Sándor Palotához, majd a Széll Kálmán térre.

A kormányszóvivői iroda az MTI-hez még pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország demokratikus jogállam, a kormány elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz. Tüntetéshez minden szakszervezetnek és civil szervezetnek joga van, a kabinet ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy “egyes szakszervezeti vezetők nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik előtérbe” – írták.

A kormány álláspontja nem változott meg az ország megújításával, átalakításával, egy új Munka törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban – szögezték le, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabály-alkotási folyamat nem áll le, az a kabinet és az Országgyűlés szándékának megfelelően folytatódik.

Comments Closed