Hátrányos lesz a cégeknek a veszteségelhatárolás módosítása

A  veszteségelhatárolás intézményének tervezett szigorítása súlyosan érinti a cégeket, ha az idei adóbevallásnál is a tervezett szabályt alkalmazták volna a társaságok, akkor nem csökkenthették volna 543 milliárd forinttal az adóalapjukat, az adózás előtti eredményüket – írta a gazdaság.hu portál.

Az 543 milliárd forint rekordnak számít, másfélszer több, mint a tavaly leadott, a 2009-es bevallásokban szereplő 367,9 milliárd forint.

A gazdasági recesszió idején nagyobbak a tovább vitt vállalati veszteségek, és jobban élnek a gazdálkodók az elhatárolás lehetőségével. Részben ennek köszönhető a társasági adóbevételek idei csökkenése is, mivel jóval kisebb adóelőleget fizetnek be már év közben is a cégek.

A jegybank csütörtökön publikált inflációs jelentésében úgy számol, hogy a veszteségelhatárolás szűkítése 22 milliárd forinttal növelheti a költségvetés bevételeit.

A veszteségelhatárolás lényege, hogy a negatív adóalappal záruló üzleti év “eredményét” a következő évek nyereségével (pozitív adóalapjával) szemben el lehet számolni, a veszteségre jutó adót így vissza lehet nyerni.

Comments Closed