Budaörs – Képviselő-testületi ülés: Parkolási rendelet készül

Megtárgyalták a képviselők a szeptember 21-ei ülésen azt a szakértői jelentést, amelyben a helyi egészségügyet vizsgálták. A tanulmány szerint jól vizsgázott a város, egyedül a háziorvosi körzetek felülvizsgálatát javasolták, hogy egyenletesebb legyen a beteglétszám az egyes rendelőkben.

Mennyit ér egy 25 éves platánfa? – tette fel a kérdést napirend előtti felszólalásában Filkey Péter (Fidesz-KDNP), utalva arra, hogy a városban folyó közműfejlesztési munkálatok során több helyütt is elvágták a fák gyökereit. Ha ezek a fák kipusztulnak, lesz-e, aki kártérítést fizet emiatt?

Domahidi Emma, a Városépítési Iroda vezetője közölte, hogy természetesen ha felelős a kivitelező a károkozásért, ebben esetben kötelezhető annak megtérítésére.

Laczik Zoltán (MSZP) azt kifogásolta, hogy a belső buszjáratok vonalán csúcsidőben is a mikrobuszok közlekednek, amelyek nem képesek kulturáltan elszállítani az embereket.

Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) a hatóságok közbeavatkozását kérte, mert a belvárosi iskolák környékén hajléktalanok telepedtek meg.

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy a Budaörs Nyugalmáért Közalapítvány különböző technikai okok miatt jelenleg nem működőképes, kérte a hiányosságok pótlását.

Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) azt tette szóvá, hogy a Szivárvány utcai zebránál kopott a felfestés, kéri ennek kijavítását.

Szabó Károly (Fidesz-KDNP) Hegyalja úti kivitelezés csúszásának okait firtatta.

Zolnai Márton, az Út- és Mélyépítési csoport vezetője tájékoztatást adott arról, hogy mi minden hátráltatta az építkezést, de – mint fogalmazott – mára elhárult valamennyi akadály.

A napirend előtti hozzászólásokat követően elfogadták a Hídépítő telkek és környéke szabályozási tervét.

Módosították a sajátos nevelési igényű gyermekek nem az önkormányzat fenntartásában működő intézményeiben fizetendő térítési díjainak támogatásáról szóló rendeletet.

Ugyancsak változtatást hajtottak végre a távhőszolgáltatásról szóló helyi rendeletben is. Eszerint a jövőben más számítási képlet alapján végzik majd a vízmelegítés hőszükséglet elszámolását.

A közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló rendeletet úgy módosították, hogy a letéti díj megfizetésétől el lehet tekinteni, ha a bérlő/területhasználó a letéti díjjal megegyező összegű jelzálogjogot jegyeztet be valamely tulajdonában lévő ingatlanra az önkormányzattal kötött külön megállapodás alapján.

A testület felkérte a Budaörsi Városfejlesztő Kft-t, hogy véleményezze a „Parkolási rendelet a személygépjárművek elhelyezésének szabályairól” címet viselő rendelet tervezetet.

Ehhez kapcsolódóan feladatként jelölték meg a parkolási célra kijelölt területek használatát szabályozó rendelet előkészítését.

Elfogadták a tájékoztatót Budaörs Város Önkormányzat 2011. I. féléves költségvetésének végrehajtásáról. Eszerint a bevételi főösszeg 6 milliárd 962 millió forint volt, míg a kiadási 5 milliárd 919 millió forint.

A testület felkérte a Budaörsi Városfejlesztő Kft-t, hogy véleményezze az önkormányzat 2009-2014. közötti időszakra vonatkozó gazdasági programját.

Ugyancsak a Városfejlesztő Kft-t bízták meg a termálvízkincs és a „Szilvás” terület hasznosítási koncepciójának kidolgozásával.

A képviselő testület tudomásul vette, hogy a Templom téri funkcióbővítő pályázat támogatói döntése 2011. augusztus 16-án érvényét vesztette. A projekt lezárását a Városfejlesztő Kft. végzi majd el.

A testület nem vonta belterületbe a Méhecske utca I. és II. tömbjét.

Nem támogatták azt a javaslatot, hogy Budaörs egy prospektussal megjelenjen a pekingi 6. Nemzetközi Építészeti Expón.

Nem hagyta jóvá a testület, hogy módosítsák a BKV ZRt. javaslatára az érvényben lévő közszolgáltatási szerződést. A közlekedési vállalat a 2011. januártól augusztusig terjedő díjkülönbözet visszamenőleges megtérítését kezdeményezte.

Elfogadták a Budapest-Budaörs Szennyvízelvezetési Beruházási Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának módosítását..

Elkészült a város egészségügyi rendszerének szakértői felülvizsgálata.

Mint Wittinghoff Tamás elmondta, korábban felesleges pénzpocsékolásnak tartotta ezt a vizsgálatot, hiszen jól tudta, hogy Budaörs egészségügyi ellátása messze jobb az átlagosnál. Ez a független szakértők által készített tanulmány azonban a kétkedőket is meggyőzte.

A testület felkérte a polgármestert, hogy a tanulmány javaslata alapján vizsgálják felül a háziorvosi körzetek lakosságszámát, és tegyen javaslatot új körzetek kialakítására.

Ugyancsak a polgármesterre bízták, hogy tegyen javaslatot az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó rendelet módosítására.

Jóváhagyták Budaörs város ifjúságpolitikai koncepcióját.

Elfogadták az Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2010. évi szakmai beszámolóját.

Rendben találta a testület a Budaörs Fesztivál, a Budaörsi SportFest, a Budaörs Napja és a Chan Wu Magyar Bajnokság rendezvények pénzügyi támogatásával kapcsolatos elszámolásokat.

Összesen, 680 ezer forintnyi támogatást hagyott jóvá a testület a Budaörsi Kistérsége Mentéséért Alapítvány támogatására. Török István (Fidesz-KDNP) katasztrofálisnak nevezte a mentősök helyzetét, amire jellemzésként azt említette meg, hogy télen is nyári gumival jártak az autók.

Wittinghoff Tamás csupán annyit jegyzett meg, hogy a mentők tevékenységének tisztességes finanszírozása állami feladat lenne. Jellemzőnek nevezte, hogy az egészségügynek az a része, amit a város működtet, teljesen rendben van, mint ezt a most elkészült vizsgálat is igazolta.

Szintén támogatták a Pro Musica Kórusalapítvány 98 ezer forintos kérelmét, amelyben egy Liszt emlékkoncert megrendezéséhez kértek hozzájárulást.

Engedélyezték egy önkormányzati nap felhasználását a Budaörsi Sport Club Asztalitenisz Szakosztályának kérésére. Az önkormányzat évente 10 nap fölött szabadon rendelkezik a Városi Sportcsarnokban.

Hozzájárultak, hogy az Illyés Gimnáziumban külső pénzügyi forrás felhasználásával fotográfiai szaktantermet hozzanak létre.

Támogatják és biztosítják a szükséges önrészt a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program HUSK/1101 kódszámú pályázatára való jelentkezéshez.

Biztosították a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény részére egy fő részmunkaidős álláshely szükséges anyagi fedezetét. Laczik Zoltán (MSZP) szerint ebben a nehéz anyagi helyzetben önmérsékletet kellene tanúsítaniuk az intézményeknek.

Ritter Imre, kisebbségi szószóló közölte, hogy törvényi kötelezettség miatt kényszerülnek egy részmunkaidős munkatársat alkalmazni. Egyébként korábban önerőből oldották meg új munkatárs felvételét.

Hosszas előkészítés után elfogadták azt az előterjesztést, amely tételesen tartalmazza, hogy milyen városfejlesztési és városrehabilitációs feladatok ellátására jogosítják fel a Termál Kft-t (Budaörsi Városfejlesztő Kft.), döntöttek továbbá az ügyvezető saját gépjárművének hivatali célú használatával kapcsolatos költségtérítés mértékéről.

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata kérésére négy millió 500 ezer forintos keretet csoportosítottak át az Ó-temető felújítása költségvetési sorról a Kőhegyi barlang állagmegóvása sorra.

Négyszázezer forinttal támogatták a képviselők a IV. Örs Teremíjász Csapatkupa megrendezését. Ugyancsak megszavazták az Aramis SE kérelmét is, a második féléves működésükre kétmillió forintot.

Ezt követően zárt ülésen folytatta a munkát a testület.

Comments Closed