Költségvetés 2012 – Londoni reakciók: “tisztes célok, de több részlet kell”

“Tisztes számoknak” nevezték a kormány által pénteken bejelentett jövő évi költségvetési tervben szereplő célokat első reagálásaikban londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint azonban több részlet kell a terv hitelességéhez.

Neil Shearing, a Capital Economics – az egyik legnagyobb citybeli gazdaságelemző és befektetési tanácsadó cég – felzárkózó piaci főközgazdásza az MTI-nek péntek este, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóját kommentálva az MTI-nek azt mondta: a 1,5 százalékos jövő évi gazdasági növekedési várakozás – amelyre a 2012-es költségvetési terv épül – “meglehetősen konzervatív”, azzal együtt is, hogy ez a növekedés “valamivel gyorsabb” lenne a Capital Economics saját előrejelzésében szereplő ütemnél. Shearing szerint a ház 2012 egészére 1,0 százalékos GDP-pluszt vár Magyarországon.

A Capital Econonmics épp előző nap kiadott negyedéves felzárkózó piaci prognózisában közölte, hogy várakozása szerint az euróövezeti adósságválság negatív hatásai miatt a jelenlegi konszenzusos előrejelzésekben szereplő ütemnél jóval lassabban növekszik a következő két évben a felzárkózó európai térség gazdasági teljesítménye.

A ház a közép-kelet-európai EU-gazdaságok, valamint Horvátország, Oroszország, Ukrajna és Törökország alkotta országcsoportban jövőre 1,8 százalékos átlagos növekedést vár az idei évre valószínűsített 4 százalék után. A cég szerint azonban a lassulás tényleges mértéke az euróövezeti fejleményektől függ, és így az sem zárható ki, hogy e közép-kelet-európai régió egésze ismét recesszióba kerül.

A Capital Economics új előrejelzése Magyarországnak az idén egész évben 1,8 százalékos, 2012-ben 1,0 százalékos, 2013-ban 1,5 százalékos gazdasági növekedést jósol reálértéken.

Shearing pénteken az MTI-nek a nemzetgazdasági miniszter által elmondottakat kommentálva kijelentette: a térségi és a magyar növekedésre adott, a konszenzusnál jóval gyengébb növekedési prognózist a Capital Economics arra a várakozására alapozza, hogy az euróövezet a következő két évet ismét recesszióban tölti. A cég 2012-re átlagosan 0,5 százalékos, 2013-ban pedig még nagyobb, 1,0 százalékos GDP-visszaesést jósol a valutaunióban.

A Capital Economics vezető felzárkózó európai közgazdásza mindezek alapján pénteki kommentárjában annak a véleményének adott hangot, hogy a jövő évi magyarországi költségvetési bevételek valamelyest elmaradhatnak a tervezetben szereplő céltól.

Shearing a tervezett áfamelésről azt mondta, hogy az várhatóan érződik majd az inflációs számokban, ám szerinte ezen a magyar jegybank monetáris tanácsa “túlteszi majd magát”. Hozzátette: az előretekintő jegybankok zöme “hajlamos” figyelmen kívül hagyni pénzügypolitikai döntéseiben az áfaemeléseket, és ez különösen érvényes Magyarországon, ahol a munkapiaci helyzet – elsősorban a még mindig magas munkanélküliség – miatt nem várható, hogy az áfaemelésnek jelentősebb másodlagos hatásai lennének a bérmegállapodásokra és a maginflációra.

A 4cast nevű vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég péntek esti kommentárja szerint a tervezett kiadáscsökkentésről és bevételnövelésről, valamint a költségvetési tartalékképzésről “nagyon tisztes számok” hangzottak el, de még jóval több részletre lesz szükség ahhoz, hogy a terveket a piac hitelesnek tekintse.

A 4cast elemzői szerint “megfelelő mértékben konzervatívnak tűnik” – és ezért kedvező – a jövő évre szóló 1,5 százalékos GDP-növekedési, valamint 0,2 százalékos fogyasztásbővülési várakozás. A 4,2 százalékos jövő évi átlagos inflációs becslést kommentálva a cég szakértői úgy fogalmaztak, hogy ez valószínűleg “fenntartja a költségvetési és a pénzügypolitika közötti hagyományos konfliktusokat”.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői péntek esti kommentárjukban közölték: saját becslésük szerint a tervezett áfaemelés hozzávetőleg 0,5 százalékpontot ad hozzá a jövő évi, teljes kosárra számolt fogyasztói árinflációhoz.

A ház szakértői “biztatónak” nevezték, hogy a kormány a korábbiaknál immár “sokkal reálisabb” jövő évi GDP-növekedési várakozásokat használ a költségvetés tervezéséhez. A JP Morgan elemzői szerint mindazonáltal a 1,5 százalékos növekedési várakozás is “derűlátónak” bizonyulhat; a ház saját, “lefelé ható kockázatokkal terhelt” előrejelzésében 1,3 százalékos magyarországi GDP-növekedés szerepel 2012-re.

A cég szerint jóllehet a hosszú távú kilátásokat tekintve “nem ideális” a kiigazítás összetételében látható eltolódás a kiadáscsökkentésről a bevételi oldali intézkedések felé, ám ez könnyebben kivitelezhetővé, és így hitelesebbé teszi a tervet.

A JP Morgan londoni elemzői közölték: becsléseik szerint – részben a gyengébb növekedési kilátások, részben a Széll Kálmán Terv végrehajtási kockázatai miatt – a GDP-érték hozzávetőleg 0,5 százalékának megfelelő további költségvetési takarékossági intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az államháztartási hiány jövőre a hazai össztermék 3 százaléka alá süllyedjen.

Comments Closed