Felveti az áfa-kulcsok szerkezetének jövőbeni alakulását az Európai Bizottság idei előterjesztésében

Az áfa-kulcsok szerkezetének későbbi alakulását is várhatóan a megfontolandó kérdések  közé javasolja majd  Európai Bizottság abban az előterjesztésben, amelyet a tervek szerint még idén közzétesz az áfa-rendszer jövőjével kapcsolatban.

Ez derül ki egyebek között abból a tájékoztatásból, amelyet a bizottság adóügyi felelősének szóvivője Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter levelére reagálva adott az MTI-nek csütörtökön Brüsszelben.

A magyar minisztérium előző napi tájékoztatása szerint Matolcsy György arra kérte Algirdas Semeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság “mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására”. A miniszter meggyőződése szerint az uniós pénzügyminiszterek tanácsa kedvezően fogadna egy ilyen javaslatot, mert “a tagállamok többsége nehéz költségvetési konszolidációval néz szembe, és az államháztartási hiány, illetve az államadósság megfelelő keretek között tartása az egyik legfontosabb feladata és felelőssége a kormányoknak”.

Semeta szóvivője mindezzel kapcsolatban – első reakcióként – úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi uniós áfa-szabályok elvben nem teszik lehetővé a normál rátánál magasabb áfa-kulcsok bevezetését egyes termékekre, csak kedvezményes, alacsonyabb kulcsokét. Ez a rendszer még az egységes közös piac bevezetésekor alakult ki.

Az unióban azonban megindult a gondolkodás az áfa-rendszer reformjáról, és annak elemét képezheti a ráták szerkezetének átalakítása is “összhangban a jövőben alkalmazandó adózási alapelvekkel”. Ez a téma minden bizonnyal szerepelni fog abban az általános jellegű előterjesztésben, amelyet a bizottság még az év vége előtt ismertet a rendszer jövőjével kapcsolatban.

Comments Closed