Az államháztartás első nyolc havi hiánya 1.544,6 milliárd forint

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – első nyolc havi hiánya 1.544,6 milliárd forint volt az előzetes adatok szerint, amely a  módosított éves előirányzat 130,4 százaléka – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán a kormany.hu honlapon.

Az államháztartás központi alrendszerének augusztus havi deficitje 50,1 milliárd forintot tett ki, szemben a tavaly augusztusi 83,9 milliárd forinttal.

Az NGM közlemény rögzíti: a Mol részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem szerepeltetik és ezt az év hátra levő részében is mellőzi a szaktárca.

Az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ez időszakban még nem létező pénzügyi- és ágazati különadó bevétellel, valamint a magánnyugdíj-pénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használja az NGM.

Ez a korrigált egyenleg 875,1 milliárd forint deficitet mutat augusztus végéig, ami az eredeti költségvetési előirányzat 127,3 százaléka. A módosított költségvetési előirányzat szerinti deficit 2011-ben 1.184,2 milliárd forint lesz.

Az NGM az idei év augusztus végéig kialakult 1.544,6 milliárd firnt összegű hiányhoz magyarázatként közli: a központi költségvetés 2011. évi hiány azért nagyobb az időarányosnál, mert egyes bevételek nem időarányosan folynak be a költségvetésbe.

Ilyen tétel a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó  528,8 milliárd forintos bevétel, amely az év végi hónapokban jelenik meg a büdzsében.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi deficitje 1.081,4 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 121,6 százaléka.

Az NGM által közölt negyedévi államháztartási lefutás szerint a harmadik negyedéves deficit 574,1 milliárd forint lesz, ami azt jelenti, hogy a júliusi 459,9 milliárd és az augusztusi 50,1 milliárd forint után szeptemberben 64,1 milliárd forint összegű pénzforgalmi hiány várható.

Ugyanakkor a tervezett lefutás szerint az év utolsó negyedében az államháztartás 424,5 milliárd forint többlettel zár, s ennek nyomán a 2011. évi költségvetés hiánycélja teljesül – áll az NGM közleményben.

A tájékoztatóban az NGM megjegyzi, hogy a kiadások nem tartalmazzák a MÁV és a BKV adósságának átvállalását és a PPP projektek kivásárlásának ráfordításait.

Idén augusztusban az államháztartási mérleg 50,1 milliárd forint hiányt mutat. Ezen belül a központi költségvetés 16,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 34,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 1,6 milliárd forintos szufficittel zártak.

Comments Closed