Új gyárat épít a Lego Nyíregyházán

Százhektáros területet vásárol a dán Lego Group Nyíregyházán a nyolcvanezer négyzetméter alapterületű új gyárának felépítéséhez – közölte pénteken Kovács Ferenc, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely Fidesz-KDNP-s polgármestere.

A cégcsoport vezetői négy felajánlott terület közül választották ki az építési telket, de, hogy a város melyik részén és kitől veszik meg, az egyelőre üzleti titkot képez – mondta a helyhatósági tisztségviselő, aki a kormánypártok országgyűlési képviselője is.

Hozzátette: az tény, hogy nem a város az eladó, s az is biztos, jövőre megkezdődik az építkezés, hiszen a szakhatóságok jó együttműködése eredményeként a beruházás előkészületein már túl vannak. A polgármester tájékoztatása szerint a Lego, a magyar kormány és a nyíregyházi önkormányzat vezetői a múlt év december közepétől intenzív tárgyalásokat folytattak a gyárépítésről, s végül megszületett a befektetői döntés.

A Lego Group pénteken szintén megerősítette a nyíregyházi gyárépítésről szóló sajtóinformációkat, a cég közleménye szerint 2012-ben kezdődik a mintegy 100 millió eurós beruházás kivitelezése, s az új üzemben LEGO R és DUPLO termékeket gyártanak majd. A 80 ezer négyzetméteres, energiabarát létesítmény a jelenlegi nyíregyházi Lego-gyárat váltja majd ki, amely különböző hiányosságok miatt nem felel meg a Lego Csoport elvárásainak.

A beruházás első fázisában egy 13 ezer négyzetméteres üzemrész már 2012-ben elkészül. A második ütem avatását – a gyár területe 80 ezer négyzetméterre növekszik – pedig 2015-re tervezik, ami magába foglalja a fröccsöntő, dekorációs, feldolgozó, előcsomagoló és végleges csomagoló létesítményeket, illetve egy automata raktárt is.

A körszerű üzemet 2015-re 450 darab fröccsöntő géppel szerelik fel, valamint a további bővítéshez is megteremtik a lehetőségeket. Az új Lego-gyárban a jelenlegi tervek szerint 250-el többen dolgoznak majd, mint a jelenlegiben, ahol a foglalkoztatottak száma most 1.300. A régi üzem – amit bérel a Lego – 2014 végén visszakerül az amerikai érdekeltségű Flextronics céghez.

Comments Closed