Václav Klaus szerint nincs tervben Csehország csatlakozása az euróövezethez

Václav Klaus cseh köztársasági elnök szerint Prágában nincs tervben, hogy a Cseh Köztársaság minél hamarabb csatlakozzon a pénzügyi válsággal küszködő euróövezethez.

Az osztrák Salzburgtól mintegy 150 kilométerre délre fekvő Alpbachban zajló nemzetközi pénzügyi-gazdasági fórumon kedden felszólaló Klaus azt javasolta, hogy csökkenteni kellene az euróövezet tagjainak számát, ennek következtében növekedhetne a csoportosulás stabilitása.

“Az Európai Unió válsága annak következménye, hogy a közös pénznem kényszerzubbonyában lévő országok rendkívül sok mindenben eltérnek egymástól” – mondta Klaus újságíróknak.

A cseh köztársasági elnök szerint a válságos helyzetre jelenleg csak két megoldás kínálkozik. Az első megoldás az, hogy csökkenne az euróövezet tagállamainak száma, tehát a problémás országokat kizárnák az övezetből. A második megoldás az lenne, ha az övezet szabályozásában “kegyetlen egységet” vezetnének be. Klaus elmondta, hogy személy szerint ő az első megoldás híve.

“A jelenlegi körülmények között a Cseh Köztársaság csatlakozása az euróövezethez nincs napirenden” – hangsúlyozta az euroszkeptikus Klaus.

Csehország korábban azt tervezte, hogy 2012-ben vezetik be az eurót. A Mirek Topolánek vezette korábbi kormány azonban ezt a céldátumot megszüntette, s jelenleg nincs semmiféle hivatalos időpont. Vezető cseh politikusok azt hangoztatják, semmit sem kell elsietni, s Csehország akkor lép be az euróövezetbe, amikor az számára kedvező és hasznos lesz.

Comments Closed