Líbia – Kadhafi: csak taktikai lépés volt a főhadiszállás elhagyása

A líbiai vezető hollétéről semmit nem tudni, a nyilatkozatból az sem derült ki, hogy mikor hagyta el Báb el-Azizíját.

Moammer Kadhafi líbiai vezető azt állította, hogy taktikai lépés volt a rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes elhagyása.

Az al-Rai televízió szerdán közölte, hogy hamarosan közzéteszi teljes terjedelmében Kadhafi nyilatkozatát, amelyből egyelőre csak részleteket ismertetett. Kadhafi azt ígérte, hogy a hozzá hű erők “a győzelemig vagy a halálig, de ellenállnak az agressziónak”.

A líbiai vezető hollétéről semmit nem tudni, s a nyilatkozatból az sem derült ki, hogy mikor hagyta el Báb el-Azizíját.

A felkelők politikai szerve, az Átmeneti Nemzeti Tanács közölte, hogy a Tripoliért vívott harcok három napja alatt több mint 400 ember vesztette életét, több mint kétezren pedig megsebesültek.

A líbiai felkelők kedden foglalták el a Moammer el-Kadhafi rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes egészét Tripoliban. A Kadhafihoz hű fegyveresek eleinte megpróbálták megvédeni az épületet, de végül feladták az ellenállást.

Az átmenet azonnal megkezdődik

Mahmúd Dzsibril, a líbiai lázadók második számú vezetője kijelentette, hogy azonnal megkezdődik az átmenet “az új Líbia kiépítésének” érdekében.

A Dohában tartózkodó Dzsibril kedd este tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: “egy új Líbiát hozunk létre minden líbiaival, mint az egységes, polgári és demokratikus nemzetért küzdő testvérekkel együtt.

Közölte, hogy megtartják az első alkotmányos választást, de addig is arra kéri honfitársait, hogy “legyenek méltóak a forradalomhoz”, és építsenek együtt egy új országot.

A felkelők február 27-én Bengáziban alakították meg politikai szervüket, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, amelyet Musztafa Abdel-Dzsalíl elnököl, a kormányfőnek megfelelő tisztséget pedig Dzsibril tölti be. A Moammer Kadhafi líbiai vezető bukását követő időszakra kidolgozott legutóbbi útiterv, az alkotmányos nyilatkozat értelmében a tanács áttelepül Bengáziból Tripoliba, majd harminc napon belül ügyvezető kormányt alakít.

 

Átteszik székhelyüket

Ahmed Bani, a felkelők katonai parancsnokságának szóvivője kedden közölte, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács két napon belül átteszi székhelyét Tripoliba. Mindazonáltal a legfontosabb politikai vezetők csak akkor utaznak a fővárosba, ha a helyzet ott is teljességgel normalizálódik.

Dzsibril a dohai sajtótájékoztatón elismerte, hogy a Szeif al-Iszlám Kadhafi, Kadhafi fia, elfogásáról vasárnap felröppent hírek megkönnyítették a lázadók előrenyomulását Tripoliban. Bár a hír hamisnak bizonyult, s kedden személyesen Szeif al-Iszlám Kadhafi cáfolta az elfogásáról szóló értesüléseket, politikailag és katonailag is nagy előnyhöz jutottak a lázadók. Két nap alatt újabb tizenegy ország ismerte el az ÁNT-t, emellett az addig Kadhafihoz hű erők tömegesen tették le a fegyvert.

 

Értekezletek

Líbia mexikói és Buenos Aires-i nagykövetségén is kitűzték a felkelők zöld-fekete-vörös lobogóját, jelezve, hogy átálltak a lázadók oldalára. A mexikói nagykövetség két diplomatája elmondta, hogy már február óta nem teljesítették a Tripoliból érkező utasításokat, de mivel féltették Líbiában élő családtagjaikat, eddig nem hozták nyilvánosságra az átállásról hozott döntésüket.

Dohában szerdán nemzetközi értekezletet tartanak az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Törökország, Katar és az Egyesült Arab Emírségek részvételével, hogy döntést hozzanak egy 2,5 milliárd dolláros összeg felszabadításáról. A pénzt bérek kifizetésére és az alapvető szükségletek kielégítéséhez szükséges áruk beszerzésére fordítaná az ÁNT. Az Egyesült Államok kedden közölte, hogy a befagyasztott líbiai javakból 1-1,5 milliárd dollár felszabadításának módozatain dolgoznak.

Comments Closed