Líbia: A harc Tripoliért folyik, Kadhafi már el is menekülhetett

Értesülések szerint Kadhafi már el is menekült a fővárosból, de ezt egyelőre a lázadók sem erősítették meg.

Moammer Kadhafi líbiai vezető 31 katonája meghalt, 42-t pedig foglyul ejtettek Tripoliban – jelentette vasárnap dél körül az al-Dzsazíra pánarab hírtévé. Ezzel egyidejűleg adták hírül a lázadók, hogy akció van folyamatban a líbiai fővárosban Kadhafi elszigetelésére. A cél az, hogy elérjék az ezredes kapitulálását vagy távozását.

A NATO szerint a líbiai helyzet gyorsan változik, egyre nehezebb kitűzni a légitámadások célpontjait és csapást mérni rájuk. Roland Lavoie ezredes, a szövetség szóvivője azt mondta, nem tudja megerősíteni a lázadók állítását, hogy egy 600 fős egységük mintegy 30 kilométerre van a fővárostól, mert a helyzet olyan képlékeny az utóbbi napokban, hogy nehéz követni a fejleményeket.

A “Szirén akcióban”, amelyet szombat este indítottak, egyeztet a bengázi központú Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) a Tripoliban és annak környékén harcoló lázadókkal – közölte Ahmed Dzsibríl, az ÁNT szóvivője, megjegyezve, hogy a NATO-t is bevonták az akcióba. “Két forgatókönyvet irányoztunk elő: vagy megadja magát, vagy elmenekül a városból – folytatta Dzsibríl. – Amennyiben kifejezi óhaját, hogy elhagyja Líbiát, ahhoz pozitívan viszonyulunk, és elfogadjuk.”

A dpa német hírügynökség közben vasárnap “jól értesült tripoli körökre” hivatkozva azt jelentette, hogy Kadhafi már el is menekült a harcok sújtotta fővárosból. Az értesülés szerint – amelyet még a lázadók sem erősítettek meg – Kadhafi családjával együtt az algériai határ felé menekült, és jelenleg Líbia egyik, Algériával szomszédos régiójában tartózkodik.

Kadhafi a “végsőkig” a helyén akar maradni

Moammer Kadhafi líbiai vezető egy hangüzenetben azt ígérte, hogy “a végsőkig” a helyén marad, és felszólította híveit, hogy mindenhonnan siessenek a főváros védelmére.

A televízióban vasárnap lejátszott üzenetben azt mondta, “tart attól, hogy Tripoli égni fog”. Azoknak, akik az oldalára állnak, fegyvert ígért. “Nem adjuk meg magunkat, nem engedjük át Tripolit a megszállóknak és ügynökeiknek. Veletek vagyok a csatában. Soha sem adjuk meg magunkat, és isten kegyelméből győzni fogunk” – mondta.

Ez volt 24 órán belül Kadhafi második beszéde, és a jelentések szerint harciasnak mutatkozott annak ellenére, hogy csapatai több várost is elvesztettek az elmúlt napokban, és szombaton megkezdődött a főváros támadása is. A városban tartózkodó külföldi tudósítók szállodája közelében is erős lövöldözés folyik – jelentették.

A lázadók abban reménykednek, hogy Tripoli órákon belül elesik. A kormány vasárnap esti közlése szerint előző nap a két fél összesen 376 embere esett el a Tripoliban kirobbant lázadásban.

Felkelés Tripoliban – európai reakciók

“A tripoli felkelés” megkezdődött, és a helyzet az országban “rendkívül fontos pontra” jutott – mondta vasárnapi Alistair Burt brit külügyi államtitkár a Sky News magántévének nyilatkozva. “Ilyen távolságból nehéz felmérni, mi történik valójában, de az világos, hogy felkelés folyik Tripoliban” – tette hozzá.

Ignazio La Russa olasz védelmi miniszter újságírók előtt megerősítette, hogy Abdesz-Szalám Dzsallúd, a volt kettes számú líbiai vezető, aki pénteken elmenekült Tripoliból, jelenleg Olaszországban tartózkodik. Dzsallúd, aki a kilencvenes évek közepén vált kegyvesztetté, pénteken családjával együtt Tunéziába távozott, majd tunéziai hivatalos források szerint még szombat hajnalban továbbindult Olaszországba.

Az EU elnökségét betöltő Lengyelország vasárnap felszólította a Moammer Kadhafi uralma ellen küzdő felkelőket, hogy tartózkodjanak “a megtorlástól és a szükségtelen agressziótól”.

A varsói külügyminisztérium az Átmeneti Nemzeti Tanács irányította felkelőket arra intette, hogy különösen figyeljenek oda a civilekre a líbiai fővárosért vívott harc során. “A konfliktus minden résztvevőjének törekednie kell a civil lakosság biztonságának szavatolására” – áll a nyilatkozatban.

A TAP tunéziai hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Tunisz úgy határozott, hogy a líbiai nép törvényes képviselőjének ismeri el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. “A politikai döntés megszületett” – erősítette meg egy kormányforrás. Tunisz a líbiai konfliktus kezdete óta óvatos semlegességet tanúsított a harcoló felek között, miközben a polgárháború elől menekülők százezreit fogadta be.

Comments Closed