Kajak-kenu vb – Két-két arany és kvóta a zárónapon – Nyilatkozatok, ÖSSZEFOGLALÓ (képek)

A magyar versenyzők két-két aranyérmet, illetve ötkarikás kvótát gyűjtöttek a vasárnapi zárónapon a szegedi, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Az egyik elsőség a 22. születésnapját szerdán ünneplő Csipes Tamara nevéhez fűződött, aki 5000 méteren diadalmaskodott. A Domino Honvéd kajakosa rendkívül taktikusan lapátolt, s teljesen megérdemelten harcolta ki a győzelmet. A magyar versenyző – akinek édesapja, egyben edzője, az olimpiai bajnok Csipes Ferenc 1986-ban, Montrealban szintén nyert világbajnoki címet hosszú távon,, mégpedig 10 ezer méteren – második aranyérmét gyűjtötte be Szegeden, pályafutását tekintve pedig ez a negyedik vb-címe a felnőttek között.

A férfiak hasonló számában Pauman Dániel, valamint a kenus Varga Dávid egyformán kilencedikként zárt.

A 200-as döntők után egyedül a Kovács Katalin, Kozák Danuta kajakos duó állhatott fel a dobogóra a hazaiak közül, ők azonban annak a legmagasabb fokára. K-1-ben Molnár Péter nyolcadik, a 2006-ban ebben a számban ugyanitt világbajnok Paksy Tímea pedig utolsó, azaz kilencedik lett a fináléban, ezzel együtt mindketten szereztek egy-egy kvótát. A Sík Márton, Beé István kajakos duó hetedikként ért célba, ezzel azonban ők nem gyűjtöttek indulási jogokat.

C-2-ben Horváth Gábor és Foltán László ötödik lett a fináléban, míg Takács Kincső hatodik helyen ért célba a női kenusok versenyében.

A váltók fináléiban nem termett babér a magyaroknak, érem nélkül zártak.

A befejező napon is több mint tízezer néző buzdította a hazai sportolókat a Maty-éren, ahol ismét 30 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála.

 

Nyilatkozatok a szegedi, olimpiai kvalifikációs MOL kajak-kenu világbajnokság vasárnapi 200 méteres döntői után:

Kovács Katalin, női K-2 200 m, világbajnok:
“Nagyon szerettünk volna bizonyítani. Ha nem is nyugodtan, de higgadtan készültünk erre a számra. Annyi düh és energia volt bennünk, hogy éreztem, nyerni fogunk. Azt viszont nem gondoltam, hogy ilyen fölényesen. Amikor a második százra újra megindítottuk a hajót, kikandikáltam és meglepve láttam, hogy senki nincs körülöttünk. Nagyon profin kezeltük és hoztuk helyre a billenést is. Csodálatos, megunhatatlan érzés hazai közönség előtt elsőként a célba érni.”

Kozák Danuta, női K-2 200 m, világbajnok:
“Egyszer megbillentünk a végén, akkor azt hittem, hogy beborulunk, de nagyszerű pályát mentünk. Azt egyáltalán nem észleltük, hogy az ausztrálok ilyen jól mennek a szélén. Leírhatatlanul boldog vagyok. Ez a siker sokat javított a lelki állapotomon, pedig a szombati ezüstérmem miatt sem kellene keseregnem. Most le kell nyugodnom, mert a váltó még hátravan.”

Horváth Gábor, férfi C-2 200 m, 5. hely:
“Közel tökéletes pályát eveztünk. Amit tudtunk, azt kihoztuk magunkból. Most készülünk a váltóra, amellyel reményeink szerint dobogóra állhatunk.”

Takács Kincső, női C-1 200 m, 6. hely:
“Örülök a hatodik helynek, mert egyrészt jobban szeretem az 500 méteres távot, másrészt ebben a számban a döntőbe jutással már teljesítettem a célomat. Szerencsére most teljes szélcsend van a pályán, valószínűleg ez is kellett ahhoz, hogy hatodik legyek.”

Beé István, férfi K-2 200 m, 7. hely:
“Dühítő, hogy hat századon múlt az olimpiai kvóta. Azt a hat századot pedig pont az az enyhe balos szél jelenti, ami a másik oldalon indulóknak kedvez. De ezzel nem lehet mit csinálni, mi megtettünk mindent, kihajtottuk magunkat. Megyünk tovább előre, a kvótát meg kell szerezni és dolgozni kell tovább a párosunkon, hogy ott legyünk Londonban.”

Molnár Péter, férfi K-1 200 m, 8. hely:
“Nagyon jó pályát mentem, nagyon boldog vagyok, mert megvan az olimpiai kvóta, és én ezért érkeztem a vb-re. Titkon reméltem, hogy talán picit előrébb végzek, de így is elégedett vagyok.”

Paksy Tímea, női K-1 200 m, 9. hely:
“Nagyon elrontottam a rajtot, sőt, mondhatom, soha ilyen rosszul nem sikerült, ráadásul nekem éppen ez az egyik erősségem. A legrövidebb távon pedig ilyen rajt után már nincs visszaút. Nincs kire vagy mire fogni ezt az eredményt, csak én tehetek róla.”

Comments Closed