Izraeli külügyminiszter-helyettes: az izraeli kormány figyel a nagyobb szociális igazságosságot követelőkre

Az izraeli kormány figyel a nagyobb szociális igazságosságot követelőkre, módosítani szándékozik az adórendszeren és a szociális szolgáltatásokon – mondta Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes magyar újságíróknak kedden Budapesten.

A több százezres izraeli “szociális tüntetések” semmiképpen sem hasonlítók az arab tavasz mozgalmaihoz, utóbbi esetben ugyanis a népek a demokráciáért, az emberi jogok biztosításáért küzdenek, míg Izraelben az emberek nagyobb szociális igazságosságot követelnek – hangsúlyozta a háttérbeszélgetésen a kétnapos látogatásra Magyarországra érkezett diplomata, aki kedden Németh Zsolt külügyi államtitkárral folytat tárgyalásokat.

Szavai szerint az arab országokban zajló átalakulás politikai jogokról szól, ezzel szemben Izraelben gazdasági és szociális elégedetlenség tapasztalható. A megmozdulások részben hasonlítanak a brit tüntetésekhez, azzal a különbséggel, hogy Izraelben nem volt erőszak, minden a közrend betartásával, úgymond az egység szellemében zajlott – mondta.

A diplomata kifejtette: a nagyobb szociális igazságosságot követelő, egyebek mellett a magas lakásárak és megélhetési költségek miatt tüntető nyugdíjasoknak, diákoknak és fiatal családoknak sok tekintetben igazuk van, a kormány változtatásokat fog végrehajtani a szociális szolgáltatásokban és az adórendszerben. A kormány tiszteletben tartja ezeket a követeléseket és már kijelölt egy bizottságot a párbeszéd folytatására – tette hozzá.

Nincs arról szó, hogy a Netanjahu-kormány a külső ellenségképpel, a veszély felnagyításával akarná elterelni a figyelmet a belső feszültségről – hangsúlyozta. Mint mondta, Izrael “élénk demokrácia” szabad sajtóval és olyan fokú átláthatósággal, hogy nem lehet manipulálni az embereket a külső veszélyek irreális felnagyításával, “az emberek nem vevők erre”.

Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes kérdésre válaszolva úgy vélte: az ENSZ Közgyűlésének őszi ülésszakán a Palesztina önállóságáról és a világszervezetbe történő felvételéről szóló szavazáson legalább 50-60 ország nem fogja támogatni a határozati javaslatot. Egy kérdésre válaszolva kifejtette: Európában több ország már nem hivatalosan jelezte, Izraellel ért egyet az ügyben.

Az izraeli diplomata előző nap az MTI-nek úgy fogalmazott: Európának nem áll érdekében egy olyan határozat támogatása, amely tovább fokozná a Közel-Keleten a bizonytalanságot, a palesztin állam önállóságáról és az ENSZ-be történő felvételéről szóló javaslat elfogadása egyet jelentene a térségben a konfliktussal, a feszültséggel.

Comments Closed