Brit zavargások – Kritikák középpontjában a kormány terve az amerikai példa követéséről

Kritikák érték David Cameron miniszterelnök tervét, amely szerint amerikai szakértők tanácsait kérnék ki a zavargások utáni helyzet rendezésében.

David Cameron a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén jelentette ki, bizonyítékok vannak arra, hogy bandák állnak a fosztogatások mögött, és az ügyben amerikai szakértők segítségét veszik igénybe.

Boris Jonhnson londoni polgármester egyetértett Cameron szándékával, hogy amerikai szakértők véleményét kérjék ki, mivel úgy vélte, ők is azt tanácsolják majd a kormánynak, hogy álljon el a rendőrség költségvetésének csökkentésétől.

A Sky News-nak kifejtette: az emberek azt akarják, hogy több rendőr legyen az utcákon, mert ez az elmúlt napokban hatásosnak bizonyult. “Nem feltétlenül egy olyan országtól szeretnék tanulni a bandákról, ahol 400 is van belőlük” – fogalmazott Hugh Orde, a rendőrségi vezetők szövetségének elnöke. A The Independentnek nyilatkozva úgy vélte, inkább az európai tapasztalatokat kellene megvizsgálni, azt követően pedig valószínűleg megállapítják majd, hogy a brit modell a legmegfelelőbb.

Tim Godwin, a londoni rendőrség vezetője szerint az a probléma, hogy nem egyértelműek a politikusok elvárásai. “Hol túl keménynek ítélik a fellépésünket, hol meg az a baj, hogy nem vagyunk elég határozottak” – vélte.

Bill Brereton, az észak-walesi rendőrség korábbi helyettes parancsnoka szerint az amerikai szakértők nem nyújthatnak megoldást Nagy-Britannia problémáira. A BBC walesi adásának nyilatkozva közölte: Ha külföldi rendőrségi szakértőket hívunk ide, akkor hozzunk ide külföldi politikusokat is, hogy magyarázzák el a mi politikusainknak, hogy mit kell tenniük, mert ők vallottak kudarcot, nem a rendőrség.”

Theresa May belügyminiszter ugyanakkor kijelentette, fontos megismerni az amerikai tapasztalatokat a bandákkal kapcsolatban. Emellett több nemzetközi szakértő segítségét is kérik a bandák megfékezésében – tette hozzá.

Kifejtette: a rendőrségi költségek csökkentése nem akadályozza meg a rendőröket a hatékony munkavégzésben.

Bill Bratton, a New York-i rendőrség korábbi vezetője, aki nagy szerepet játszott az 1992-es Los Angeles-i zavargások megfékezésében is, Cameron új bűnügyi tanácsadója lett. Úgy nyilatkozott, az elkövetők őrizetbe vétele önmagában még nem megoldás. “Itt nemcsak bűnügyekről van szó, hanem társadalmi kérdésekről” – mondta.

Vasárnap gyilkosság vádjával egy 17 és egy 26 éves férfi állt bíróság elé a zavargásokban szerdán elgázolt három férfi ügyében Birminghamben. Az eset kapcsán még két gyanúsított van őrizetben. A rendőrség az ügyben korábban őrizetbe vett egy 16 éves fiút is, őt azóta elengedték. A három áldozat a gázolás után a kórházban belehalt sérüléseibe. Birminghamben délután békés megemlékezést tartanak a gázolás helyszínének közelében, a szervezők szerint akár több ezer ember is részt vehet az eseményen.

Időközben Anglia-szerte immár 1000 ember állt bíróság elé a múlt hétvégén kezdődött zavargásokkal összefüggésben. A rendőrség szerint összesen akár 3000 embert is bíróság elé állíthatnak a rendbontások miatt.

Comments Closed