Brit zavargások – Súlyosbodó összecsapások vidéken, London nyugodt maradt – ÖSSZEFOGLALÓ

Szerdára virradóra nyugodtan telt az éjjel Londonban, a vidéki nagyvárosokban azonban a korábbinál komolyabbak voltak a zavargások.

A fosztogatók összecsaptak a rendőrökkel Manchesterben, Birminghamben, Salfordban, Liverpoolban és Nottinghamben is. Manchesterben és Salfordban fiatalok százai boltokat fosztottak ki és autókat gyújtottak fel. Birminghamben, Wolverhamptonban és West Bromwichban ugyancsak gépkocsikat gyújtottak fel. Nottinghamben a randalírozók megtámadtak egy rendőrőrsöt.

Birminghamben a rendőrség gyilkosság miatt nyomoz, miután egy ember az éjjel halálra gázolt három gyalogost, majd elhajtott. Hajnalban megtalálták a gépkocsit, amellyel elütötték az áldozatokat – három muszlim férfit -, és letartóztatták a gázolás gyanúsítottját. Még nem tudni, hogy az eset összefüggésben áll-e a zavargásokkal.

Délután a városba látogatott David Cameron miniszterelnök.

Londonban ugyanakkor viszonylagos nyugalomban telt az éjjel, miután 16 ezer rendőrt vezényeltek a főváros utcáira. A kormány közlése szerint addig maradnak ennyien az utcákon, “amíg szükséges”. Közben Skócia 250 rendőrt küld Angliába erősítésként.

A fővárosban már eléri a 800-at az őrizetbe vettek száma. Londonban három bíróság egész éjjel nyitva áll, hogy eljárjon azoknak az ügyében, akiket az elmúlt napokban vettek őrizetbe. Két embert már el is ítéltek, egyiküket 10, a másikat 16 hét börtönre.

David Cameron szerda délelőtt ismét egyeztetett a belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel, majd a sajtó képviselői előtt kijelentette: “képről képre” mindenkit azonosítanak, aki részt vett az elmúlt napok zavargásaiban, és őrizetbe veszik őket. A rendőrség minden támogatást megkap, amire szüksége van, és saját belátása szerint válogathatja meg az eszközeit, így ha kell, akár vízágyúkat is bevethetnek a fosztogatók ellen – mondta.

A rendőrségre fordított kiadásokkal kapcsolatban megjegyezte: semmi olyat nem tesznek, ami miatt csökkenhetne az utcán lévő rendőrök száma.

Boris Johnson londoni polgármester viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad csökkenteni a rendőrségre fordított kiadásokat, amint azt az elmúlt napok történései is bizonyították. Mint vélekedett, határozott fellépésre van szükség a rend helyreállításához. Meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy a rendőrség elláthassa a feladatát – emelte ki.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője úgy nyilatkozott, nincs mentség a zavargásokra. A kormánynak minél gyorsabban segítséget kell nyújtania a zavargások által sújtott közösségeknek – fogalmazott, hozzátéve: el kell érniük, hogy az érintett embereknek és vállalatoknak ne kelljen sokáig várniuk arra, hogy a biztosítók megtérítsék a kárukat.

Becslések szerint a zavargások okozta károk a 100 millió fontot is elérhetik.

A The Guardian a gazdasági válság, a lehallgatási botrány és a zavargások kapcsán 2011-ről kijelentette: ez az az év, amikor “rájöttünk, hogy a vezetőink nem tudnak megvédeni minket”. Ennek fényében ironikus, hogy az év az arab tavasz biztató eseményeivel indult – idézi fel Jonathan Freedland írásában, majd hozzáteszi: úgy tűnik, időközben a már működő demokráciák “berozsdásodtak”.

A Daily Mail kommentárja szerint a 16 ezer rendőrt túl későn rendelték ki a londoni utcákra. A zavargások és a gazdasági nehézségek próbára teszik a kormánykoalíciót – írta a lap hírmagyarázója. Fogalmazása szerint “őrültség több pénzt költeni nemzetközi segélyezésre, miközben csökkentenék a rendőrségre fordított kiadásokat”, hagyva, hogy a fosztogatók azt higgyék, következmények nélkül tombolhatnak az utcákon.

Csütörtökön rendkívüli ülést tart a parlament a zavargások miatt.

Comments Closed