Szeif al-Iszlám Kadhafi szerint megállapodtak az iszlamistákkal

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető egyik fia azt állította, családja szövetséget kötött az arab országban harcoló iszlamista lázadókkal annak érdekében, hogy végezzenek a Kadhafi távozását követelő, világi beállítottságú kormányellenes felkelőkkel.

Szeif al-Iszlám Kadhafi – aki apjához hasonlóan sokáig azt állította, hogy a líbiai ellenzéket iszlamisták vezetik – a The New York Times című amerikai lapnak Tripoliban adott nyilatkozatában kijelentette: a világi lázadók “mind elmenekülnek vagy meghalnak… Majd meglátjuk”.

Szeif al-Iszlám Kadhafi azt állította, családja Ali Szallabival, a Líbia egyes keleti területeit ellenőrző iszlamisták egyik vezetőjével kötött szövetséget. Szallabi a lapnak megerősítette, hogy többször beszélt Kadhafi fiával, de azt nem erősítette meg, hogy az iszlamisták csatlakoztak volna a Líbiát 42 éve irányító Moammer el-Kadhafi táborához.

A Kadhafi-rendszer előszeretettel tünteti fel magát az olajban gazdag arab ország iszlamistákkal szembeni védelmezőjeként. A líbiai lázadók között akadnak iszlamisták, de a felkelők azt állítják, a Kadhafi-rendszer demokratikus kormánnyal történő felváltásának szándéka egységbe kovácsolja őket.

Szeif al-Iszlám Kadhafi az interjúval talán a lázadók közé próbál éket verni, ez utóbbiak soraiban ugyanis repedések mutatkoznak egyik katonai vezetőjük, Abdel-Fattah Júnisz tábornok rejtélyes meggyilkolása után.

Comments Closed