Elkészült a lúdfű fehérjekapcsolatainak eddigi legalaposabb térképe

Egy nemzetközi kutatócsoport közzétette a genetika legkedveltebb modellnövénye, a lúdfű fehérjéinek kapcsolati térképét.

Az Arabidopsis thaliana sejtjeiben lévő több ezer fehérje kapcsolatát tartalmazó leírás az eddigi legnagyobb ilyen jellegű elemzés.

“Ezzel az egy tanulmánnyal sikerült megkétszereznünk a növényi fehérjekapcsolatokról a kutatók rendelkezésére álló adatmennyiséget” – emelte ki Joseph Ecker, a Salk Intézet növénybiológia professzora.

A lúdfű kis mérete és rövid, körülbelül hathetes tenyészideje miatt a növénygenetikai kutatások kedvelt célpontja. Ez volt az első növény, amelynek meghatározták a teljes genomját éppen a Salk Intézetben, majd a fehérjét kódoló gének közül számosat itt klónoztak. A fehérjék közti kapcsolati térképet a bostoni Dana Farber Rákintézetben kezdték felvázolni.

A Science tudományos magazin legutóbbi számában ismertetett térkép jelenlegi állapotában 6205 fehérjekapcsolatot tartalmaz, amely még mindig csupán két százaléka a lehetséges összes interakciónak. A fehérjék közötti kapcsolatok elemzésével a kutatók a növény evolúciójának megismeréséhez is közelebb juthatnak.

A térképezésre alakult nemzetközi konzorcium, az AIMC több mint húsz laboratórium együttműködésével készítette el a térképet.

Comments Closed