A fodros pajzstetvek “vérfertőzéses” szaporodása

A fodros pajzstetvek (Icerya purchasi) “vérfertőzéses” szaporodására derítettek fényt az Oxfordi Egyetem biológusai, akik kutatásaikat az American Naturalist augusztusi számában ismertetik.

Az entomológusok korábban úgy vélték, hogy a fodros pajzstetveknek hermafroditák, ezért a peték megtermékenyítése a párzás “mellőzésével” történik. Ám mint az Oxfordi Egyetem kutatói kiderítették, a megtermékenyítés másként, egészen szokatlan módon történik – olvasható a LiveScience (http://www.livescience.com) tudományos hírportálon.

“A nőstények nem maguk termékenyítik meg a petéket, helyettük ezt egy parazitaszövet végzi el, amellyel a születésükkor fertőződnek. A jelek szerint ez a szövet az apjuk maradék spermájából képződik, ily módon mintha +vérfertőző viszonyt+ folytatnának lányaikkal, s ebből a +nászból+ még több leszármazottjuk ered” – magyarázta Laura Ross kutató.

Az oxfordi tudósok kidolgoztak egy matematikai modellt, amely kimutatja, hogy e fura reprodukciós taktika oda vezethet, hogy a fajnak végső soron nem lesz szüksége hímekre. Amint a “parazitasperma” általánossá válik a rovarpopuláción belül, a nőstények sokkal inkább az “élősködő atyára” bízzák a megtermékenyítést, mint az élő hímekre, amelyek számára meglehetősen reménytelenné válik a párválasztás.

A pajzstetvek (Coccoidea) a félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjének növénytetvek (Sternorrhyncha) alrendjébe tartozó öregcsalád. A nőstényeknek nincsenek szárnyaik, háti mirigyeikből kiválasztott kemény viaszpajzs alakul ki, amely alá rakják le petéiket és itt kelnek ki a lárvák. A hímek törékeny, kétszárnyú, szájszerv nélküli lények.

Comments Closed