Ötvenéves Barack Obama amerikai elnök

Barack Obama, az Egyesült Államok 44., egyben első afroamerikai elnöke augusztus 4-én ünnepli 50. születésnapját, a kerek évfordulót azonban beárnyékolja az amerikai gazdaság mélyrepülése és az adósságplafon emeléséről folytatott, végül megegyezéssel végződő belpolitikai huzavona.

Barack Obama a hawaii Honoluluban született 1961. augusztus 4-én kenyai apától és kansasi fehér bőrű anyától. A szülők a Hawaii Egyetemen ismerték meg egymást, és Honoluluban házasodtak össze, de két évvel fiuk születése után különköltöztek, majd elváltak. A Harvard Egyetemen közgazdász végzettséget szerző apa végül visszatért hazájába, ottani házasságaiból még hét gyermeke született. 1982-ben meghalt autóbalesetben. Obama anyja hozzáment egy indonéz férfihoz, s Indonéziába költöztek, ahol lányuk született. Obama tízéves korában visszaköltözött Hawaiira, ahol anyai nagyszülei nevelték. Sokáig küzdött apja hiányával, amit saját bevallása szerint soha nem tudott teljesen feldolgozni.

Obama a New York-i Columbia Egyetemen nemzetközi kapcsolatokból szerzett diplomát, majd a Harvardon jogi doktorátust, s első afroamerikaiként lett a Harvard jogi folyóiratának elnöke. New Yorkban és Chicagóban pénzügyi tanácsadó cégnél, majd egy egyházi alapítású chicagói szervezetnél dolgozott, amely a szegénynegyedekben élők körülményein akart javítani. Feleségét, aki szintén jogász, még ügyvédgyakornokként ismerte meg, házasságukból két lány született. Jogi diplomájának megszerzése után polgári ügyekkel foglalkozott, s 12 évig alkotmányjogot oktatott a Chicagói Egyetemen.

Politikai pályafutása 1996-ban kezdődött, amikor beválasztották Illinois állam szenátusába. Itt jóléti kérdésekkel foglalkozott, s volt az állami egészségügyi bizottság elnöke is. 2004-ben elsöprő fölénnyel választották be a washingtoni szenátusba, ahol saját lobbiszervezetet alakított, öt szenátusi bizottságnak volt a tagja és tucatnyi törvényt kezdeményezett.

2007. február 10-én jelentette be hivatalosan, hogy indul a demokrata párti elnökjelöltségért. A párton belül legnagyobb ellenfele Hillary Clinton, Bill Clinton volt elnök felesége volt, akit öt hónapi ádáz küzdelem után győzött le. Elnökjelöltként kampányának jelszava a “változás” volt, s a 2008. november 4-i elnökválasztáson elsöprő győzelmet aratott republikánus ellenfele, John McCain szenátor felett. Az Egyesült Államok első afroamerikai elnökét 2009. január 20-án kétmilliós tömeg előtt iktatták be hivatalába.

A globális gazdasági recessziót, két folyamatban levő külföldi háborút és Amerika nemzetközi népszerűtlenségét öröklő Obama éles fordulatot hajtott végre az amerikai külpolitikában, s még abban az évben – nagy vitákat kiváltva – neki ítélték a Nobel-békedíjat. Legnagyobb belpolitikai sikere az egészségügyi reform elfogadtatása volt, újraválasztásának esélyeit azonban alááshatja a gazdaság tartós gyengélkedése.

Barack Obama hivatali esküjének letétele óta nem sokat változott. Ügyel a testsúlyára, s mivel egyik kedvenc étele a hamburger, naponta több kilométert tesz meg a futópadján, súlyt emel és kosarazik, sőt a dohányzást is abbahagyta. Születésnapi terveiről a faggatózó újságíróknak csak annyit mondott: “Nagyszerűen érzem magam 50 évesen. Legalább a feleségem meg van elégedve velem, és még mindig rendkívül vonzónak talál.”

Comments Closed