Kaporforradalom: Külföldiek lázadása a “kaporjárvány” ellen Oroszországban

“Kaporőrség” (Dillwatch) elnevezéssel facebookos csoport alakult a Facebook közösségi portálon, ahol az Oroszországban élő, és itt bőségesen használt kapor ellen tiltakozó külföldiek szervezkednek.

A csoport létszáma már több mint kétszáz fő, és napról napra nő. Amióta pedig a sajtó felhívta a szervezkedésre a figyelmet, beiratkozott a kapor számos orosz kedvelője is, és egyre hevesebb viták zajlanak.

A csoport alapítója, egy Shaun Walker nevű brit újságíró mindössze annyit írt ki, hogy a társaság célja “a kapor nem megfelelő helyeken való észleléseinek közlése”, és “harc azért, hogy a kaprot gyógyfűből fokozzák le gyomnövénnyé”.

Oroszországban rengeteg különféle zöld fűszernövényt fogyasztanak, és ezeket szinte minden étteremben a köretek részeként, külön tányéron hozzák. Messze a legelterjedtebb a kapor, amelyet nem csupán ízesítésre, hanem az ételek díszítésére is használnak, mert ízesebb és sokkal tovább marad szép zöld, mint a petrezselyem.

Hivatalos statisztikák szerint az oroszok átlagosan 1,6 kilogramm kaprot fogyasztanak évente, és ennyi egy bőröndöt tölt meg. De az 1,6 kilogramm bizonyosan jócskán elmarad a valóságtól, mert kapor minden kertben és szinte minden ablakpárkányon nő, és ezt a kimutatások nem tudják figyelembe venni.

A kapor gyógynövény, már a Biblia is említi gyógyhatását, és a mai gyógyfüves könyvek egyebek között belsőleg fogyasztva gyomorhurut és álmatlanság, külsőleg izzadás ellen javasolják a kaporból készült főzetet.

Díszítésre alkalmas volta miatt, meg mert az oroszok nagyon szeretik, már régen nem csupán a hagyományos orosz ételekbe kerül kapor, hanem szinte bármibe és bármire: a fetás görög salátára, omlettekre, de még pizzákra is.

“Nem hiszem, hogy akadna Oroszországban akár csak egyetlen külföldi is, aki ne észlelte volna ezt a kaporcsapást, és a legtöbben jó esetben is kellemetlennek találják. Vidéken már évekkel ezelőtt is mindenütt jelen volt, de a divatos és drága moszkvai éttermekben még öt éve sem fordult elő. Az utóbbi időben azonban határozottan érzékelhető a kapor válogatás nélküli alkalmazásának fokozódása” – mondta Shaun Walker a Reuters hírügynökségnek.

A Kaporőrség honlapján rendszeresen szerepel a Le Pain Quotidien, egy Moszkvában főleg külföldieket kiszolgáló pékség- és étteremlánc, ahol láttak már kaprot az arab eredetű humusz mártáson és a gazpacho spanyol hideg zöldséglevesen is.

Az oroszok nemzeti vívmányként harciasan védik a kaprot. Az internetes chatekben leggyakrabban olvasható alapvető gondolat az, hogy “szegény külföldiek maradjanak csak meg a hamburgernél”, továbbá az az orosz közmondás, amely szerint “idegen kolostorba ne menj saját szabályaiddal”.

Comments Closed